Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah?

Avtomobilske pnevmatike so ena od najpomembnejših komponent vozila, zato je treba biti pri izbiri pred nakupom zelo pozoren. Črke in številke na pnevmatiki niso naključne, ampak zelo pomembne za izbiro. Strokovnjaki iz Goodyeara so pripravili pregled glavnih oznak ter njihovo razlago.

1 – Dimenzija
Eden od najpomembnejših podatkov na pnevmatikah je njihova velikost. Ta je sestavljena iz širine pnevmatike v milimetrih, njene višine (izražene v odstotkih višine pnevmatike v primerjavi z njeno širino, čemur rečemo tudi presek pnevmatike) ter premera notranjega roba v palcih. To so tudi mere, ki jih proizvajalec avtomobila določi ob izdelavi vozila in jih je treba brezpogojno upoštevati.

2 – Nalepka EU
Vsaka pnevmatika je opremljena tudi s tako imenovano nalepko EU, ki zajema označbe s črkami od A (najboljša pnevmatika) do G. Nalepka razkriva kakovost pnevmatike za:
– oprijem na mokri podlagi (med označbo A in G je pri hitrosti 80 km/h kar 18 metrov razlike v zavorni razdalji),
– izkoristek, ki neposredno vpliva na porabo goriva (razlika med razredoma A in G je okoli 7,5 %, kar na leto pri 15.000 prevoženih kilometrih pomeni okoli 100 evrov prihranka) ter
– zunanji hrup oziroma emisija hrupa (ta je podana v decibelih ter s črnimi črticami ob simbolu zvočnika, pri čemer so pnevmatike z eno črtico najtišje in tiste s tremi najglasnejše).

Pri branju nalepke EU velja opozoriti, da je ta pri zimskih pnevmatikah nekoliko pomanjkljivejša, saj ne poda podatka o tem, kako učinkovite so pnevmatike v snegu.

3 – Nosilnost in hitrost
Oznaki, sestavljeni iz dvo- ali trimestnega števila in črke (na primer 91H), povesta nosilnost in hitrostni razred pnevmatike. Nosilnost se nanaša na nosilnost posamezne pnevmatike. Številka 91 denimo pomeni, da lahko posamezna pnevmatika nosi 615 kilogramov teže, nosilnost vseh štirih je torej 2.460 kilogramov. Nosilnost vseh pnevmatik sicer ne sme biti manjša od največje nosilnosti avtomobila. Hitrostni razredi za osebna vozila pa so označeni s črkami Q, T, H, V, W in Y, ki dovoljujejo hitrosti do 160, 190, 210, 240, 270 in 300 km/h. Obstaja tudi hitrostna kategorija ZR, ki dovoljuje hitrost nad 240 km/h.

4 – Oznaka DOT
Predstavlja informacije o datumu proizvodnje pnevmatike. 12-mestna oznaka je sestavljena iz treh štirimestnih kod. Za kupce pnevmatik je najpomembnejša tretja štirimestna koda. Ta namreč sporoča teden (prvi dve številki) in leto (drugi dve številki) izdelave pnevmatike.

Proizvajalci poudarjajo, da zaradi logistike proizvodnje pnevmatik in transporta ni mogoče pričakovati, da bodo vedno na voljo le najnovejše pnevmatike. Vendar to po njihovih zagotovilih ne predstavlja težave, saj je staranje pnevmatike v skladišču zaradi sodobnih materialov in dodatkov močno upočasnjeno. Veliko hitreje se pnevmatike starajo, ko so nameščene na vozilo, saj na njih vpliva več dejavnikov – sonce, temperature in mehanski vplivi s cestišča.

5 – M + S in 3PMSF
Prave zimske pnevmatike imajo poleg oznake M+S na bočnici tudi oznako snežinke v gori s tremi vrhovi (tuja kratica 3PMSF), podvržene pa so strogim testom na snegu in ledu. Ne smemo jih zamenjevati s pnevmatikami, ki imajo le oznako M+S. Po slovenski zakonodaji se pnevmatike s to oznako sicer uvrščajo med zimske pnevmatike, vendar strokovnjaki za vožnjo v pravih zimskih razmerah priporočajo pnevmatike z oznako snežinke/3PMSF.

6 – XL in SUV
Oznaka XL ali Extra Load je po navadi napisana ob oznaki za nosilnost pnevmatike. Označuje model, ki ima ojačano konstrukcijo (predvsem bokov pnevmatike) in višjo nosilnost. Te pnevmatike so namenjene uporabi na težjih vozilih. Ne smemo pa oznake XL mešati s posebnimi modeli pnevmatik za športne terence (SUV), ki se od prvih bistveno razlikujejo.

7 – Indikator obrabe pnevmatik
V profilu vseh novejših avtomobilskih pnevmatik je opaziti manjše grbine. Te označujejo minimalno dovoljeno globino profila. Goodyearove zimske pnevmatike imajo namesto navadne grbinice v profilu snežinko – in ko ta zaradi obrabe ni več vidna, pnevmatika ni več primerna za uporabo. Vsaka nova pnevmatika ima približno od 8 do 10 milimetrov profila. (mpo/foto Goodyear)

Delite