Kako izbrati prave pnevmatike za vozila SUV?

Vozila SUV, ki jih poimenujemo tudi z izrazom športni terenci, so tako v Sloveniji kot drugod po svetu zadnja leta izjemno priljubljena. Ob tem pa Goodyearovi strokovnjaki opozarjajo, da morajo biti njihovi lastniki pri izbiri pravih pnevmatik še posebej previdni. Namensko razvite pnevmatike z oznako SUV so namreč na videz zelo podobne pnevmatikam za običajne osebne avtomobile, vendar se od njih razlikujejo po ključni lastnosti – večji nosilnosti.

Vozila SUV imajo v primerjavi s klasičnimi osebnimi avtomobili višje težišče, večjo maso, posledično pa tudi čvrstejše vzmetenje. Vozniki morajo biti zato še toliko bolj pazljivi pri izbiri pnevmatik, saj morajo biti slednje prilagojene večjim obremenitvam. Pnevmatike SUV imajo tako za razliko od običajnih čvrstejšo zgradbo, posebej prilagojeni pa sta tudi gumena zmes in oblika dezena tekalne plasti.

Za svojega športnega terenca vedno izberite pnevmatike z oznako SUV, pri čemer bodite pozorni na pravilno dimenzijo in hitrostni razred, pazite pa tudi na dovolj veliko nosilnost v skladu s homologacijo. Pri izbiri nikakor ne zanemarite pomena kakovosti pnevmatik, navsezadnje so te edina stična točka vozila s podlago in zato pomemben dejavnik varnosti v prometu. Za vozila SUV se priporočajo pnevmatike najvišje kakovosti.

Pazljivo pri zimskih pnevmatikah
Zahtevne zimske razmere z nizkimi temperaturami in pogosto spolzko, včasih pa tudi zasneženo ali zaledenelo podlago terjajo dodatno pazljivost pri izbiri ustreznih pnevmatik. Na svojem vozilu SUV pozimi nikar ne uporabljajte letnih terenskih ali polterenskih pnevmatik, saj se slednje kljub bolj grobem profilu ne ponašajo s ključnimi lastnostmi zimskih pnevmatik. Te namreč odlikujejo mehkejša in v mrazu bolj oprijemljiva mešanica gumene zmesi ter dodatne lamele v blokih tekalne površine, s čimer zagotavljajo zanesljiv oprijem v snegu.

Za zagotavljanje varne in brezskrbne vožnje z SUV vozili tudi v težkih zimskih pogojih Goodyearovi strokovnjaki priporočajo izbiro pnevmatike UltraGrip Performance SUV Gen-1, namensko izdelane za športne terence. Slednja se ponaša z odličnim oprijemom v zimskih razmerah in izvrstnim zaviranjem na vseh zimskih podlagah, odlikuje pa jo tudi tehnologija SoundComfort, ki pripomore k opazno tišji in bolj udobni vožnji.

Delite