Kako se izogniti fantomskim zastojem

Na cestah z izjemno gostim prometom – stalnica po Evropi v poletni počitniški sezoni – pogosto in na videz brez pravega vzroka prihaja do tako imenovanih fantomskih prometnih zastojev.

Te zoprne zastoje največkrat povzročijo človeški dejavniki – na primer vključevanje v promet brez uporabe smernikov, motnje med vožnjo, neustrezen način vožnje in dolgi odzivni časi ali nepotrebno zaviranje. Ko en voznik »pohodi« zavore, sledi verižna reakcija, saj na vsem lepem zavirajo tudi vsi drugi in tok vozil se lahko na vsem lepem ustavi.

Tehnologija zmanjša možnosti zastoja
Zdaj je Ford skupaj z raziskovalci univerze Vanderbilt, zasebne raziskovalne in izobraževalne ustanove iz Tennesseeja v ZDA, nazorno prikazal, da bi bilo možno takšne zastoje zmanjšati na minimum s široko uporabo tehnologij, ki so že na voljo v Fordovih vozilih od male Fieste do dostavnika Transit.

Prilagodljivi tempomat (ACC) lahko samodejno upočasni in nato spet pospeši vozilo, da ohrani tempo in razdaljo do vozila, ki vozi spredaj, vozniku pa na ta način prihrani napor, motnje in slabo voljo.

Vožnja brez pomoči aktivnega tempomata ACC (zgoraj) je bolj neenakomerna in z več zastoji kot pri uporabi ACC (spodaj), kjer je tok prometa bolj enakomeren.

Na zaprtem Fordovem poligonu je 36 voznikov poskrbelo za simulacijo običajnega prometa na avtocestah s tremi voznimi pasovi in pri tem uporabilo prilagodljivi tempomat. Prvo vozilo na vsakem pasu je upočasnilo s 97 km/h na 64 km/h, da bi tako ponazorilo motnjo v prometu. Nato so progo prevozili še enkrat, a brez uporabe tehnologije – sami so morali poskrbeti za zaviranje in pospeševanje vozila.

Pri vožnji s prilagodljivim tempomatom je bil vpliv dogodka z zaviranjem veliko manjši kot pri vožnji brez uporabe te tehnologije. Brez prilagodljivega tempomata so vozniki zavirali veliko močneje od vozila pred sabo, kar je povzročilo val zaviranja, ki je bil vse bolj izrazit vzdolž niza vozil na voznem pasu.

Celo v primeru, da je bil prilagodljivi tempomat aktiviran samo v vsakem tretjem vozilu, to je namreč najnižji prag, za katerega so raziskovalci že nekaj časa prepričani, da bi lahko pomagal preprečiti fantomske zastoje, je test pokazal podobne pozitivne učinke na promet kot pri preverjanju z uporabo prilagodljivega tempomata v vseh vozilih.

»Raziskovalci prometa in inženirji so leta iskali pametne tehnologije, ki bi zmanjšale zastoje, pa naj je šlo za možnost komunikacije med vozili ali vozila, ki bi predvidevala dogajanje na cesti pred njimi,« poudarja Daniel Work, profesor strojništva na univerzi Vanderbilt. »Ta predstavitev je bila edinstvena priložnost za vpogled, kako lahko dostopne tehnologije za pomoč vozniku pozitivno vplivajo na pretok prometa.«

Tudi ohranjanje ustrezne varnostne razdalje pozitivno vpliva na izogibanje zastojem.

Manj nesreče in manjša poraba
Tudi prejšnji raziskovalni projekt, ki so ga ob financiranju EU izvedli v Fordovem raziskovalnem in inovacijskem centru v Aachnu v Nemčiji, je presenetil s sklepom, da bi lahko vozila, opremljena s prilagodljivim tempomatom in tehnologijo opozarjanja na nevarnost naleta, preprečila ali vsaj zmanjšala posledice več kot petih odstotkov nezgod s telesnimi poškodbami na avtocestah, voznikom bi lahko prihranila 3 milijone v zastojih izgubljenih ur letno, porabo goriva v osebnih vozilih pa bi na ta način zmanjšali za tri odstotke.

Leta 2017 je vsak voznik zaradi zastojev na vrhuncu sezone v povprečju izgubil 30 ur v Nemčiji in 31 ur v Veliki Britaniji. Vozniki v Londonu so zaradi zastojev v najbolj kritičnih obdobjih izgubili kar 74 ur – več kot tri cele dneve.

Prometni zastoji v letu 2017 so voznike v Nemčiji stali 80 milijard evrov, britanske voznike pa približno 41,5 milijarde evrov. (mkr/foto Ford)

 

 

 

Delite