Kamere namesto zunanjih vzvratnih ogledal

Ta tehnologija je pri konceptnih avtomobilih že dolgo običajna praksa, vendar je Audi prvi proizvajalec, ki je zunanja ogledala zamenjal s kamerami na serijskem vozilu. A tehnologija bo najprej na voljo le na izbranih trgih.

Audi E-tron bo prvi serijski avto, ki ga bo mogoče naročiti s kamerami namesto zunanjih vzvratnih ogledal. Nova tehnologija v prvem električnem vozilu znamke ne bo pomenila prednosti zgolj glede zračnega upora in dizajna, temveč se bosta izboljšala tudi udobje in varnost pri vožnji.

Slike kamere bodo vidne na OLED-zaslonih na notranji strani vrat ter se bodo prilagajale vozni situaciji – poseben pogled bo veljal pri vožnji na avtocesti, pri obračanju in manevriranju. Poleg tega bo lahko voznik sliko povečal ali pomanjšal.

Tovrstna tehnologija je za zdaj odobrena le v EU in nekaterih drugih državah, medtem ko na trgih Kitajske in ZDA vsaj na začetku ne bo na voljo. Sicer pa bo Audi omenjeno tehnologijo ponujal zgolj kot dodatno opremo, cena zanjo pa za zdaj še ni znana.

E-tron, ki bo imel moč 320 kW/435 KM, naj bi na trg zapeljal konec letošnjega leta, njegov doseg pa naj bi znašal okrog 500 kilometrov. Cena za osnovni model bo znašala približno 80.000 evrov. (pfi/foto Audi)

Delite