Kdo bo najboljši mladi voznik ali voznica leta 2018?

 

Avto-moto zveza Slovenije skupaj s partnerji tudi letos organizira tekmovanje za najboljšega mladega voznika oziroma voznico Slovenije.

V prvi fazi, ki poteka do 30. aprila, vabijo mlade do vključno 24. leta starosti z opravljenim programom dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, naj opravijo test oziroma preizkus znanja na spletni strani www.najboljsizavolanom.si. Test vključuje poznavanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila. Najboljših 100 sodelujočih se bo uvrstilo v praktični del tekmovanja, ki bo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

V polfinalu oziroma kvalifikacijah, ki bodo 16. in 17. maja 2018, se bodo pomerili v najrazličnejših spretnostnih in vozniških preizkušnjah. Zmagovalci posamičnih kvalifikacij se bodo uvrstili v finale in se bodo 24. maja 2018 preizkusili še v zaključnem tekmovanju. Finalisti, še posebej pa zmagovalec, bodo postali mladi ambasadorji varne vožnje.

Glavni namen izbora je mlade spodbuditi, da o vožnji avtomobila razmišljajo, da se zavedajo pasti vožnje ter da se znajo izogniti nevarnostim, pomemben cilj pa je tudi, da bi ti mladi, ki bodo sodelovali, svoje znanje prenašali naprej in ozaveščali svoje vrstnike.

Manuel Pungertnik z AMZS, ki ima na področju dela z mladimi vozniki že več kot dvajset let izkušenj, je ob tem izpostavil, da je pomembna naloga izbora spodbujanje strpnosti in kulture vožnje, saj lahko le na ta način izboljšamo prometno varnost. »Z izborom Najboljši za volanom skušamo ozavestiti mlade, ki bodo v prihodnosti ustvarjali kulturo na naših cestah, naj se vedejo vzorno. Treba je vedeti, da mladi razmišljajo drugače kot starejši, zato je pri njih še toliko težje spodbuditi zavedanje, kaj na primer pomeni nekoliko višja hitrost. To je ena izmed stvari, ki jo bodo imeli možnost spoznati v praktičnem delu tekmovanja.«

Glede na to, da je lani sodelovalo več fantov kot deklet, je Pungertnik pozval mlade voznice, naj se prijavijo in sodelujejo: »Izbor je zasnovan na način, da iščemo širok spekter znanj, ne le tehnike, dinamike. Voznicam nudimo priložnost, da ovržejo stereotip o tem, kdo je boljši voznik, in dokažejo, da so tudi one za volanom izjemno dobre.«

Glavna nagrada, ki čaka na zmagovalca oziroma »najboljšega za volanom 2018«, je brezplačna enoletna uporaba nove Ford Fieste, organizatorji pa bodo nagradili tudi druge udeležence finalnega tekmovanja. (pfi/foto AMZS)

Glavna nagrada je enoletna brezplačna uporaba Fordove Fieste.

 

Delite