Kia Niro – Z enim polnjenjem od Ljubljane do Splita

Kia je na sejmu električnih vozil na korejskem otoku Jeju razkrila novo električno različico modela Niro. Športni terenec Niro EV je plod skupnega dela Kiinih oblikovalskih centrov v Kaliforniji in Namyangu (J. Koreja). Vozilo je bilo prvič predstavljeno kot koncept na januarskem sejmu zabavne elektronike v Las Vegasu. 

Niro EV deluje na Kiin električni pogon nove generacije, ki uporablja nove proizvodne tehnologije, namenjene Kiinim električnim vozilom. Z visokozmogljivim litijpolimerskim baterijskim sklopom z zmogljivostjo 64 kWh naj bi Niro EV ob ničelnih emisijah prevozil več kot 450 km z enim samim polnjenjem (v primeru, da je opremljen z večjim baterijskim sklopom) po ciklu WLTP; gre za cikel, po katerem bo model homologiran. V primeru opremljenosti z baterijskim sklopom z zmogljivostjo 39,2 kWh pa bo zmogel do 350 km.

Ta kompaktni športni terenec s pogonom na elektriko za Kio predstavlja pomemben korak v razvoju, ki ga je ta korejska znamka naredila v zadnjih letih, z namenom ponuditi udobna in zabavna vozila, ki peljejo v smeri mobilnosti z ničelnimi emisijami izpušnih plinov.

Niro EV bo v drugi polovici leta sprva naprodaj v Južni Koreji, pri nas in drugod po Evropi pa ga pričakujemo v začetku prihodnjega leta. (pfi/foto Kia)

Delite