Kolesarska steza, ki proizvaja električno energijo

Ceste naj bi v prihodnosti uporabljali kot tako imenovane solarne parke. Kako bo to videti, so pokazali na primeru kolesarske steze, ki so jo odprli v bližini Kölna. Na tak način bo mogoče pridobivati čisto električno energijo, zaradi ogrevanja steze pa bo tudi varnejša za kolesarje pozimi.

V kraju Erftstadt v bližini Kölna so odprli prvo javno solarno kolesarsko pot v Nemčiji. Nekaj več kot 90-metrska preskusna steza je sestavljena iz robustnih solarnih modulov, ki jih je izdelalo zagonsko podjetje Solmove GmbH iz Potsdama. Približno 200 kvadratnih metrov površine bo letno proizvedlo okoli 12 megavatnih ur električne energije. »S preskusno stezo na kolesarski poti bi radi pokazali, da lahko vsaka občina proizvede čisto električno energijo, ne da bi pri tem motila krajino,« je povedal župan mesta Erftstadt Volker Erner. 

Poleg proizvodnje čiste energije pa nedrseča površina kolesarjem zagotavlja tudi celoletno brezskrbno uporabo, saj moduli, ki proizvajajo električno energijo, v zimskem času tudi odtajajo led. Tako se je mogoče varno voziti po poti tudi v manj ugodnih vremenskih razmerah za kolesarjenje. Koliko so znašali stroški postavitve takšne steze, niso razkrili, je pa znano, da je za projekt nekaj primaknila tudi država, ki na tak način spodbuja ohranitev okolja.  

Kot so sporočili iz podjetja Solmove, naj bi se stroški za solarne module, postavljene na že obstoječo stezo, povrnili v desetih do štirinajstih letih. Kot so še sporočili, načrtujejo, da bodo v prihodnjem letu postavili še več preskusnih stez, in to ne le po Evropi, ampak tudi na Kitajskem in v ZDA. (pfi/foto Stadt Erftstadt)

Delite