Lexus je predstavil prvi avtomobil s tatuji

Terenec Lexus UX je prvi tetovirani avtomobil na svetu in unikat v okviru zanimivega izziva za londonsko umetnico Claudio De Sabe, sicer strokovnjakinjo za »klasične« tatuje.

Kot poudarjajo pri Lexusu so prvi tetovirani avtomobil naročili v znamenje spoštovanja tradicionalnih japonskih ročnih spretnosti in prefinjenih načinov izdelave. S tatuji okrašeni UX nima uradne cene, saj ji namenjen prodaji, okvirno pa naj bi njegova vrednost dosegala približno 135.000 evrov.

Umetnici je kot “platno” služil povsem beli Lexus UX, namesto igle za tetovažo pa je uporabljala napravo namenjeno graviranju. Celotno površino avtomobila je okrasila s podobo krapa koi, ki je tudi sicer pogost motiv v tradicionalni japonski umetnosti, v kateri služi kot simbol sreče in vztrajnosti.

Claudia je najprej uporabila vrtalni stroj za odstranjevanje laka in ustvarjanje posebnega vzorca. V nadaljevanju je uporabila 5 litrov posebne barve, s katero je poudarila detajle. Končni dotik je izvedla z zlatimi lističi in z njimi dosegla dodaten tridimenzionalni učinek. Vse skupaj pa je zaščiteno z dodatnim nanosom prozornega laka, ki omogoča, da je avtomobil povsem uporaben za vožnjo na cesti.

Celoten proces tetoviranja UX-a je trajal kar šest mesecev. To vključuje ustvarjanje vseh potrebnih skic in seveda tudi dejansko izvedbo, za katero je umetnica vsak dan potrebovala najmanj osem ur intenzivnega dela.

Tovrstni projekt je bil nekaj povsem novega tudi za Claudio De Sabe, ki je človeško kožo sploh prvič zamenjala za drugačno površino. »Ko tetoviraš človeka, moraš ves čas misliti na mišice, tetive in tkiva, ki so pod kožo. Pri avtomobilu pa sem morala biti pozorna predvsem na to, kako bo podoba, ki sem jo ustvarjala, vplivala na linije avtomobila in njegovo oblikovalsko zasnovo,« je razložila Claudia, ki ji je pri projektu pomagal njen japonski soprog.

O nastajanju tega nenavadnega avtomobila je Lexus posnel tudi zakulisni kratki film, ki si ga je mogoče ogledati na povezavi Tattooed Car – how it was done. (mpo/foto Lexus)

 

Delite