MAN bo na sejmu Bauma predstavil vrsto novosti

Na sejmu za gradbeništvo, gradbene materiale, procesno opremo in mehanizacijo za rudarstvo ter vozila in opremo Bauma, ki bo potekal bo med 8. in 14. aprilom letos v Münchnu, bo MAN predstavil številne inovacije na področju pogonskih sklopov in posodobitve, prilagojene panogi.

MAN bo izkoristil sejem Bauma 2019 predvsem za predstavitev vozil in sistemov za pomoč vozniku, ki so združeni v poseben sklop za gradbeno industrijo. Poleg vozil z novimi motorji Euro 6 bo prvič na ogled delovna različica modela MAN TGE s težo od 3 to 5,5 tone. Predstavili bodo tudi nova varnostna sistema in sistema za pomoč vozniku MAN ComfortSteering in MAN LaneReturnAssist skupaj s sistemom VAS (Video Manoeuvring System).

Na sejmišču v Münchnu si bo mogoče ogledati 11 MAN-ovih vozil, s katerimi bo zastopana skoraj celotna paleta ponudbe vozil za gradbeno panogo. Od najmanjšega modela TGE, preko večjih prekucnikov in vozil, posebej opremljenih za gradbeništvo, krajinsko oblikovanje in vrtnarstvo, ter vlačilcev za transport mini rovokopačev in opreme, do vozil s posebnimi nadgradnjami za gradbeništvo in najzmogljivejših vlačilcev za velike obremenitve.

Ultra lahka šasija za mešalnik betona
Pri MAN-u še posebej izpostavljajo vozilo za dobavo betona, ki so mu povečali nosilnost. To so dosegli tako, da so zmanjšali težo različnih pomožnih enot. MAN je že na Baumi 2016 predstavil lahko hipoidno tandemsko os. Prihranek teže v primerjavi s staro 13-tonsko osjo znaša 180 kg. Posodobitev na nov MAN-ov motor D15 v letu 2019 bo zmanjšala težo šasije za nadaljnjih 230 kg. To pomeni 410 kg dodatne nosilnosti, kar je velika pridobitev na področju učinkovitosti transporta.

Podobno izboljšanje nosilnosti bodo lahko izkoristila tudi podjetja, ki uporabljajo triosne in štiriosne prekucnike. Tudi ti modeli so lahko opremljeni z novim motorjem D15 in lahko hipoidno tandemsko osjo.

Z zmanjšanjem teže vozil so dosegli povečanje nosilnosti, kar uporabniki še posebej cenijo.

Prvič na Baumi tudi MAN TGE
Serija MAN TGE pokriva območje med 3,0 in 5,5 tone skupne teže in s tem dodaja nove modele na spodnjem delu MAN-ove ponudbe vozil. MAN TGE je bil prvič predstavljen jeseni leta 2016 na sejmu gospodarskih vozil IAA v Hannovru. Od pomladi leta 2017 MAN uvaja kombije na različnih evropskih tržiščih.

Obsežna ponudba izdelkov, v kateri so furgoni, kombiji s stekli in šasije z enojnimi ali dvojnimi kabinami, je prilagojena zelo širokemu področju uporabe v gradbeništvu, pa tudi krajinski arhitekturi in vrtnarstvu. Na izbiro sta dve medosni razdalji, trije previsi, tri višine strehe in tri različice pogona. Motor z delovno prostornino 2 l ima moč med 102 in 177 KM.

Na Baumi bodo predstavili tudi najmanjše člane MAN-ove družine vozil, namenjene gradbeništvu, različice modela TGE.

Novi motor D15 za MAN-ove tovornjake
Novi 9-litrski Euro 6 motor D15 bo zamenjal preverjen in preizkušen motor D20 v modelih MAN TGS in TGX z letnico 2019. Vrstni šestvaljnik odlikujejo, kljub manjši delovni prostornini, velika moč, manjša teža in bolj učinkovita izraba goriva. Nizka teža motorja je glavna prednost za panogi prilagojene načine uporabe. Nosilnost se poveča za približno 230 kg. Nova konstrukcija motorja je še zlasti primerna za transport razsutega tovora.

Z različicami, ki dosegajo moč 330 KM, 360 KM in 400 KM, zaseda motor D15 mesto v sredini ponudbe, med najmočnejšim 6-valjnikom D08 s 320 KM in najšibkejšim D26 s 430 KM. Prostornina vrstnega šestvaljnika z vbrizgavanjem po skupnem vodu je 9.037 cm3, največji navor motorja pa 1600 Nm pri različici s 330 KM. Pri vsaki naslednji večji moči pa se navor poveča za 100 Nm.

Novi vrstni šestvaljnik se lahko pohvali z veliko močjo, manjšo težo in boljšo gospodarnostjo.

Novi sistemi za pomoč vozniku in varnostni sistemi
MAN ima že več let uspešno v svoji ponudbi tempomat z nastavitvijo razdalje (ACC); sedaj so mu dodali še funkcijo Stop & Go. Pri hitrosti med 0 in 25 km/h funkcija ACC Stop & Go vzdržuje nespremenljivo razdaljo do spredaj vozečega vozila. Po potrebi lahko zavira do ustavitve ter po kratki ustavitvi (največ 2 sekundi) zopet samodejno spelje. Če se vozilo ustavi za dalj časa, mora voznik pritisniti na stopalko plina ali gumb na večopravilnem volanu, če želi znova speljati.

Letos bo MAN predstavil funkcijo ComfortSteering v modelih TGM, TGS in TGX, opremljenih z novo družino motorjev. Aktivni sistem krmarjenja pomaga vozniku s prilagajanjem sile krmarjenja hitrosti vozila. Sistem je hkrati tudi tehnična osnova funkcije Lane ReturnAssist (LRA) – pomočnik za vračanje na vozni pas. Če voznik nehote zapusti vozni pas, ne da bi to nakazal s smernim kazalcem, se aktivira funkcija LRA in vodi vozilo nazaj med črti, ki označujeta vozni pas.

Nekaj tovornjakov, razstavljenih na MAN-ovem sejemskem prostoru, bo opremljenih s sistemom VAS Video Manoeuvring System (videosistem za manevriranje). Sistem prikaže vozniku mrtve kote ob strani vozila in s tem omogoča pravočasno zaznavanje nevarnih okoliščin pri zavijanju ali manevriranju. Sistem za nadzor s kamero je lahko dopolnjen tudi z ultrazvočnimi tipali na prednji strani in na boku vozila. Tipala opozarjajo voznika s pomočjo zvočnih in vizualnih opozoril (zaslon LED) na morebitne nevarnosti.

MAN-ovi tovornjaki za gradbeništvo so lahko sedaj opremljeni tudi z več asistenčnimi sistemi, ki povečajo varnost in udobje dela.

Vsi MAN-ovi tovornjaki imajo prenovljeno notranjost
Za modele z letnico 2018 in motorji Euro 6 je MAN predstavil novo notranjost kabin. V letu 2019 bodo vsi modeli serij TGL, TGM, TGS in TGX, ki imajo standarde glede izpustov nižje od Euro 6, prav tako opremljeni s kabinami z novo notranjostjo. Glavna področja prenove so oblika, funkcionalnost in ergonomičnost. (mpo/foto MAN)

Z več novostmi so MAN-ovi konstruktorji povečali uporabnost in vzdržljivost delovnega prostora v gradbenih tovornjakih.

 

Delite