MAN-ovi tovornjaki brez voznikov po pristanišču

MAN in HHLA bosta v okviru projekta Hamburg TruckPilot preizkušala samodejno vozeče tovornjake za logistične naloge v pristanišču Hamburg.

Projekt je del strateškega partnerstva med Hamburgom, gostiteljem Svetovnega kongresa o inteligentnem transportu in transportnih sistemih (ITS) 2021, ter skupino Volkswagen. Cilj partnerstva je sodelovanje pri oblikovanju urbanega transporta v prihodnosti in razvoj Hamburga kot vzorčnega mesta za futurističen, trajnostni in integriran transport.

Preizkusi na avtocesti in v pristanišču
Kot del koncerna Volkswagen bo podjetje MAN Truck & Bus prispevalo tovornjake za preizkuse v realnih okoliščinah logističnih postopkov, ki jih opravlja podjetje Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA).

Terminal za zabojnike HHLA Altenwerder (CTA) in 70-kilometrski odsek avtoceste A7 se bosta tako za dve leti in pol prelevila v preizkusni poligon za dve prototipni vozili, opremljeni z vsemi potrebnimi elektronskimi sistemi za avtonomno vožnjo ter samodejno raztovarjanje in natovarjanje na terminalu za zabojnike Altenwerder.

Dve prototipni vozili bosta sposobni samodejne vožnje po kontejnerskem terminalu pristanišča v Hamburgu.

Tri faze projekta do junija 2020
Projekt je razdeljen v tri faze. V pripravljalni fazi, ki že poteka in bo končana do konca leta 2018, bodo določili okvirne tehnične pogoje. Preizkušanje v praksi pa bo potekalo od januarja 2019 do junija 2020. Del preizkusov bodo opravili tudi na MAN-ovem testnem poligonu v Münchnu.

Preizkusi v pristanišču bodo potekali v skladu s smernicami, zastavljenimi v pripravljalni fazi, ter za končnega uporabnika čim bolj realnimi okoliščinami. Ker gre za preizkušanje prototipov, pa bodo med to fazo ustrezno usposobljeni vozniki še vedno prisotni v vozilih. Njihova naloga bo spremljanje avtomatskih sistemov, po potrebi pa bodo lahko posegli v vožnjo in postali aktivni vozniki.

Ob predstavitvi projekta so sodelujoči poudarili, da bodo v prihodnosti avtomatizirane vozne funkcije občutno razbremenile in podpirale voznike tovornjakov pri njihovem delu. Tako bodo lahko na primer med povsem avtonomno vožnjo po avtocesti vozniki pripravljali špedicijske dokumente ali počivali. Pri avtonomnem natovarjanju in raztovarjanju pa bodo lahko vozniki zapustili vozila in čas porabili za zakonsko predpisani počitek.

Med drugimi pričakovanimi prednostmi uvajanja samodejnih sistemov pa je tudi višja raven varnosti, tako zaradi defenzivne vožnje »elektronskih voznikov« kot tudi ostalih logističnih postopkov brez prisotnosti neposrednega vpliva »človeškega faktorja«. (mkr/foto MAN)

Oba partnerja v projektu želita opraviti preizkuse v čim bolj realističnih okoliščinah in zagotoviti dejansko uporabno vrednost opravljenega dela.

 

Delite