Mazda3 stavi na čustveno povezanost

Mazda3 je predstavnica nove generacije modelov japonske znamke s posluhom za evropske kupce, tudi slovenske.

Predstavniki japonske znamke zatrjujejo, da vozilo ne sme biti samo sredstvo za prevoz od točke A do točke B, ampak mora biti tudi sredstvo za zbujanje čustev, s katerim se lahko povežejo uporabniki. Mazda3 poskuša to doseči tako z zunanjo podobo kot tudi napredno tehnologijo, ki nemalokrat odstopa od siceršnje ponudbe tekmecev na avtomobilskem trgu.

Nova generacija naprednih tehnologij Skyactiv
Tudi novinka, ki je predstavnica nove dobe Mazdinih modelov, namreč temelji na skupku tehnologij, poimenovanih Skyactiv. Pod tem nazivom je japonski izdelovalec že pred leti združil celotno konstrukcijsko in uporabniško tehnologijo, sedaj pa se že predstavlja močno posodobljena in nadgrajena v Mazdi3.

Poleg konstrukcijskih izboljšav je bila Mazda3 deležna tudi plemenitenja ponudbe opreme, med katerimi seveda izstopajo napredni asistenčni sistemi za višjo raven varnosti in udobja. Med njimi izpostavljajo sistem za spremljanje pozornosti voznika, pomoč vozniku pri vožnji v gostem prometu, samodejno prilagajanje hitrosti glede na omejitve, opozorilnik na prečni promet spredaj …

Bencinski, dizelski in novi motor X
Pod motorni pokrov Mazde3, ki oblikovno sledi večkrat nagrajenemu oblikovalskemu pristopu in filozofiji »manj je več«, so skrili bencinski 2,0-litrski motor z močjo 90 kilovatov (122 KM) in navorom 213 Nm, dizelski 1,8-litrski motor z največjo močjo 85 kilovatov (116 KM) in navorom 270 Nm.

Kot tretjo pogonsko opcijo pa bodo kupcem ponudili še novi motor Skyactiv-X z močjo 133 kilovatov (181 KM). Omenjeni motor po zaslugi tehnologije SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition) združuje prednosti bencinskih in dizelskih motorjev.

Za najcenejšo različico Mazde3 bo treba na slovenskem trgu odšteti 19.990 evrov, kupci pa bodo lahko izbirali med dvema karoserijskima različicama, petvratno in štirivratno, ter številnimi kombinacijami štirih ravni opreme, treh motorjev in dveh menjalnikov. (mkr/foto mkr)

Delite