Mehanik leta 2018 je Anže Soklič

Žurnal24 ter specializirana revija Mehanik in voznik sta že petič do zdaj izbirala Mehanika leta. Laskavi naslov Mehanik leta 2018 si je po večurnem preverjanju teoretičnega znanja in praktičnih izkušenj priboril Anže Soklič. Na drugo mesto se je uvrstil lanski zmagovalec Robert Eržen, na tretje pa Žan Umek.

Med prijavljenimi mehaniki so bralci z glasovanjem najprej izbrali osem finalistov, ki so se ob Mehaniku leta 2017 Robertu Erženu, ki je branil naslov zmagovalca, nato preizkusili pri teoretičnem znanju in praktičnih spretnostih na Strokovnem izobraževalnem centru Ljubljana (SIC). Tokrat smo po spletu prejeli več kot 116 tisoč glasov.

V kar šest ur dolgem izzivu so se pomerili Robert Eržen (Avtoservis Eržen), Gregor Lužnik (Avtoservis Grega), Alen Harbaš (Triglav avtoservis), Žan Umek (Avtomehanika in vulkanizerstvo Robi Umek s.p.), Jure Kozjek (MAN Truck & Bus Slovenija), Jan Hudobivnik (Avtoservis in vulkanizerstvo Hudo), Dejan Kastelic (AC Kondor), Mitja Pantar (Avtomehanika Anton Pantar s.p.), Anže Soklič (Avto usluga trgovina rezervnih delov Anton Soklič s.p.).

Robert Eržen, Anže Soklič, Žan Umek

Preizkusi iz teorije in prakse
Teoretični del je med drugim zajel vprašanja iz strokovnih znanj, zakonov in poznavanja strokovne terminologije, v praksi pa so morali tekmovalci v lovu za naslovom izkazati tudi znanje iz prakse z vezavo brisalnikov, diagnostično ugotavljanje napake na vozilu s testerjem in menjavo gum.

Soklič je po nepričakovani zmagi dejal: „Nepričakovana, ker sem na tem tekmovanju prvič. Nekateri so se že preizkusili, saj so imeli izkušnje in so vedeli, kakšen je potek tekmovanja. Tako kot pretekli tekmovalci bom skušal naslov čim bolje izkoristiti za svojo prepoznavnost, da bi imel v mehanični delavnici čim več zadovoljnih strank.“

Tretjemu zmagovalcu v zadnjih petih letih je prenosni pokal v roke predal lanski Mehanik leta Robert Eržen, ki je spet pokazal odlično praktično in teoretično znanje, imel pa je nekaj smole pri hitrosti menjave pnevmatike: „Tina Maze je odlična, a če ima majhne težave s kolenom, ne bo prva. Mehanik leta je tekma, včasih se ti roka malo bolj zatrese kot drugič. Lani sem imel malce več sreče, letos pa malo manj.“

Tretjeuvrščeni Žan Umek je bil z 20 leti najmlajši med letošnjimi prijavljenimi kandidati. „Vedel sem, da bo tekmovanje zahtevno, pokazati je bilo treba vsestransko znanje. Dobil sem tudi samopotrditev. Jaz bom nadaljeval delo, ki ga je začel oče z družinskim podjetjem. Svoje znanje bom prenašal naprej. To je zame najlepši poklic.“

Anže Soklič, kot novinec v tekmovanju, zmage ni pričakoval.

Stroka ima pri izboru glavno besedo
Naziv Mehanik leta, ki je bil letos podeljen petič, je postal tudi laskavo priznanje v stroki, kar so med drugim prepoznali tudi v Sekciji avtoserviserjev pri Obrtni zbornici Slovenije in tudi v Strokovnem izobraževalnem centru Ljubljana (SIC), ki že od samega začetka tekmovanje podpira s svojo strokovno izvedbo finalne preizkušnje, na šoli pa vsako leto zaznavajo večji vpis dijakov in zanimanje za poklic.

V strokovni komisiji je bil tudi zmagovalec prvih treh izvedb tekmovanja Primož Rožnik, ki je dejal, da ga veseli, da se fantje prijavljajo, in upa, da se bodo v prihodnje v še večjem številu. „Naj pokažejo, da imajo željo dokazati svoje znanje. Veseli me, da so vedno mlajši in mlajši ter da dosegajo tudi dobre rezultate, kar pomeni, da se za ta poklic ne bi smeli preveč bati. Poleg tega je ta poklic tudi vedno bolj iskan,“ pravi Rožnik.

V okviru izbora Mehanik leta iščemo dobre prakse in najboljše mehanike, ne glede na to, ali prihajajo iz pooblaščenih ali neodvisnih servisnih mrež oziroma imajo neodvisno mehanično delavnico. Motorna vozila so vse bolj tehnično in tehnološko kompleksna, postajajo računalniki na kolesih, zato je zelo pomembno kakovostno vzdrževanje. Vse več lastnikov vozil povprašuje po dobrih mehanikih. Tako kot v številnih drugih poklicih je kadrovsko pomanjkanje v mehaničnih delavnicah v Sloveniji veliko.

„Izbor za Mehanika leta prirejamo zaradi prepoznavnosti poklica in večjega zaupanja ljudi v delo mehanika, ki se je v zadnjem desetletju z napredkom avtomobilske industrije močno spremenilo, še večje spremembe pa se obetajo v prihodnjih letih z bolj množičnim pojavom hibridnih in električnih vozil, pa tudi tehnologije samodejne vožnje,“ je povedal Matej Košir, direktor in odgovorni urednik Žurnala24, ki je soorganizator projekta, odlično sprejetega tudi med bralkami in bralci.

„Izbor ni zamišljen le kot strokovno tekmovanje, namenjeno ozkemu krogu specialistov; že od začetka želimo z njim izpostaviti poklic mehanika, ki iz leta v leto postaja zahtevnejši in hkrati odgovornejši, ter ga približati širšemu krogu ljudi, morebitnih bodočih mehanikov in seveda uporabnikom njihovih storitev. Hkrati pa v okviru izbora predstavljamo tudi vsebinske teme, povezane z vzdrževanjem vozil, ker želimo s tem prispevati k splošnemu izobraževanju o pomenu kakovostnega vzdrževanja in neoporečnosti vozil za večjo varnost v prometu,“ poudarja Marko Krautberger, glavni urednik revije Mehanik in voznik, soorganizatorja izbora Mehanik leta. (gpr/foto Saša Despot)

Delite