Mercedes-Benz razred E želi določati poslovni razred

Razred E želi tudi na slovenskem trgu osvajati predvsem poslovne kupce, a to še ne pomeni da se v njemu ne bi dobro počutila tudi cela družina.

Razred E je z več kot 14 milijoni dobavljenih vozil od leta 1936 najbolje prodajan model v zgodovini znamke Mercedes-Benz. Številni ga dojemajo kot »srce znamke«.

Dobri prodajni rezultati desete generacije
Deseta generacija razreda E je že ob predstavitvi leta 2016 po mnenju predstavnikov izdelovalca narekovala slog z jasno in hkrati čustveno privlačno obliko ter kakovostno notranjostjo s številnimi inovacijami in sistemi za pomoč pri vožnji.

Glede na prodajne rezultate se je kombinacija čustvene privlačnosti in inteligence izkazala kot zelo uspešna, saj je doslej limuzino ali karavan razreda E trenutne generacije kupilo več kot 1,2 milijona strank z vsega sveta.

Prenovljeni razred E želi seveda nadaljevati ta trend in osvojiti tudi dodatne kupce. Po besedah konstruktorjev ponuja prostor, udobje, varnost in napredne inovacije. Bolj dinamično oblikovanje, premišljene varnostne funkcije, digitalni kombi instrument, intuitivni multimedijski sistem MBUX in prefinjene funkcije udobja pa znova postavljajo merila za luksuzni razred.

Varnost je pomembna
Mercedes-Benz želi imeti na področju varnosti vedno pomembno vlogo, kar dokazujejo desetletja uvajanja naprednih varnostnih tehnologij in te izkušnje so opazne tudi v prenovljenem razredu E.

Pohvali se lahko namreč s kar nekaj inovativnimi sistemi za pomoč in podporo vozniku pri vožnji. S posebnim poudarkom na visoki ravni aktivne varnosti izboljša uporabniško izkušnjo pri vožnji, tudi v pol samodejnem načinu vožnje. Voznik namreč zgolj z držanjem volana sporoča asistenčnim sistemom, da ima nadzor nad vozilom. V trenutku, ko voznik za določen čas izpusti volan, začne sistem s stopnjevanjem opozoril, v zadnji fazi pa lahko tudi samodejno aktivira asistent za zaviranje v sili.

Prenovljeni razred E je opremljen z intuitivnim multimedijskim sistemom MBUX (Mercedes-Benz User Experience), ki z naravnim glasovnim upravljanjem vozilo popolnoma prilagodi potrebam voznika.

Serijsko obsega dva velika 10,25-palčna zaslona, ki sta za učinek širokega zaslona nameščena pod skupnim steklom. Opcijsko pa sta na voljo tudi dva 12,3-palčna zaslona.

Elektrifikacija pogonskega sklopa
Prenovljeni razred E je na slovenskem trgu v limuzinski in karavanski izvedbi na voljo s sedmimi bencinskimi in štirimi dizelskimi motorji ter dvema priključnima hibridoma.

Nabor zmogljivih bencinskih motorjev z visoko učinkovitostjo in nizkimi izpusti pokriva območje od 115 do 270 kW, spekter vozil z dizelskim motorjem pa sega od 118 do 243 kW.

Paleto prvič dopolnjuje štirivaljni bencinski motor (M 254) z integriranim zaganjalnikom-alternatorjem (ISG) druge generacije, ki proizvede do 15 kW dodatne moči in 180 Nm več navora. Modeli, opremljeni s tem motorjem, bodo imeli 48-voltno električno omrežje.

Cenovna lestvica se na slovenskem trgu začenja pri 51.900 evrih za dizelski E 200 d, pri bencinskih motorjih pa pri 53.900 evrih za različico E 200. Doplačilo za karavansko izvedbo je 3.500 evrov za štirikolesni pogon in izvedbo All-Terain pa 6.000 evrov. (mpo/foto Daimler)

Delite