Mercedesov »Kurzhauber« praznuje 60 let

Mercedes-Benz je leta 1959 na trg poslal novo serijo lahkih, srednje težkih in težkih kamionov. V Nemčiji so zaradi kratkega in zaobljenega motornega pokrova dobili vzdevek Kurzhauber oziroma Rundhauber.

Motor ni bil več v celoti pred kabino, ampak ga je del segal v njeno notranjost. Vozila so tako postala krajša in posledično okretnejša od predhodnikov. Oblikovalci so se zgledovali pri osebnih vozilih; tako so blatniki integrirani, prav tako prednje luči.

Kabina je bila izdelana v enem kosu z motornim prostorom ter vzmetena. Od leta 1963 dalje so bili tovrstni težki kamioni na voljo tudi v triosni različici z največjo skupno težo 26 t. Proizvodnja »Kurzhauberjev« se je ob različnih modernizacijah »potegnila« vse do devetdesetih let. V več kot tridesetih letih so jih izdelali in po vsem svetu prodali skoraj milijon. (emi/foto emi, FIŠ d.o.o.)

V podjetju FIŠ d.o.o. iz Šentruperta so jih prodali že lepo število – največ v Afriko.

Naš novinar Emil Šterbenk je bil februarja v Jordaniji, kjer veliko teh Mercedesov še vozi. V aprilski številki bomo pripravili prispevek o Mercedesih v tej državi in kratko zgodovino »kurzhauberjev«.

Triosna cisterna je kot iz škatlice, postavljena ob jordanski avtocesti in naprodaj.
Tudi tale mali »kurzhauber« v Jordaniji išče novega kupca.
Delite