Mi boš zgradil hišico?

Lanski projekt izdelovanja ptičjih gnezdilnic in krmilnic, kjer je Bosch Slovenija izbrane vrtce, ljubljanski Tičistan ter ornitološko učno pot v Živalskem vrtu Ljubljana opremil s 150 gnezdilnicami in krmilnicami, ki so jih izdelali skupaj z otroki in orodjem Bosch, so letos nadgradili z izdelavo modularnih enot s kamerami, ki se jih preko zime vgradi v krmilnice ter spomladi prenese v gnezdilnice.

V dveh letih so v okviru projekta »Mi BOSCH zgradil hišico?« postavili 216 običajnih gnezdilnic, 5 krmilnic, 4 vrtce pa so opremili z modularnimi enotami, ki so sedaj nameščene v krmilnicah in bodo marca premeščene v gnezdilnice. Slednje in krmilnice so izdelovali v različnih vrtcih, pri tem pa jim je pomagala tudi ekipa Boschevih sodelavcev, ki je malim ustvarjalcem zagotovila ustrezno orodje.

Mirsada Kudrić, glavna direktorica skupine Robert Bosch za Slovenijo, izpostavlja pomen igrivega učenja otrok in spoznavanja narave.

Ozaveščanje najmlajših o pomenu naravnega okolja
Kot poudarjajo pri Boschu, tudi s takšnimi aktivnostmi na področju ohranjanja okolja in varovanja živali sledijo idejam ustanovitelja podjetja Roberta Boscha, ki je bil med drugim velik ljubitelj narave. Mirsada Kudrić, glavna direktorica skupine Robert Bosch za Slovenijo, ob tem dodaja: »Pri Boschu smo najbolj ponosni na dejstvo, da lahko ta projekt delamo skupaj z otroki in jim pomagamo do igrivega učenja, obenem pa širimo njihov svet spoznavanja narave.«

Biologinja Barbara Mihelič, ki sodeluje pri projektu, pa izpostavlja: »Z ozaveščanjem otrok o sožitju bivanja s pticami in gojenjem ljubezni do živali otrok razvija občutek odgovornosti, predvsem pa gre za pričetek razvijanja pozitivnega odnosa do narave ter želje po raziskovanju novega. Same krmilnice pa bodo pticam v veliko pomoč, saj morajo na svoji poti premagovati nepredstavljive razdalje.«

Biologinja Barbara Mihelič poudarja pomen ustrezne zasnove in lokacije gnezdilnic oziroma krmilnic.

Prenos v živo na spletni strani Bosch
Na spletni strani Bosch je mogoče spremljati prenos v živo iz štirih slovenskih vrtcev, kamor so postavili kamere. Otrokom je tako na voljo daljše obdobje opazovanja ptic, s pomočjo spremljanja ptic lahko naredijo analizo glede tega, katere ptice obiskujejo krmilnico, kdaj in kolikokrat dnevno, katere najpogosteje, lahko preučujejo nekatere njihove vedenjske in prehranjevalne ter gnezditvene navade. Otrokom v vrtcih »live streaming« pomaga tako v izobraževalne kot ustvarjalne namene.

S pomočjo kamer je mogoče nevsiljivo spremljati dogajanje v krmilnicah.

V času trajanja projekta »Mi BOSCH zgradil hišico?« spletno stran Bosch, kjer poteka prenos v živo, tedensko dopolnjujejo s poučnimi članki od nasvetov za krmljenje ptic, o vedenju ptic, o vzdrževanju krmilnic in odvračanju plenilcev, o vplivih sezonskih sprememb na prihod ptic ter z drugim strokovnim in praktičnim znanjem. (mkr/foto mkr, Bosch)

 

Delite