Mini Cooper SD Clubman: Mikavni posebnež

Mini že po tradiciji nekako izstopa iz okvirov avtomobilskega povprečja. Prav tako pa bi težko govorili o povprečnežih znotraj družine modelov, ki se je v minulih letih precej razširila.

Clubman je posebnež že po zasnovi, zaradi podaljšane karoserije in dvokrilnih vrat na zadku, če k tej kombinaciji prištejemo še zmogljivejši 2,0-litrski dizelski motor z močjo 140 kilovatov, samodejni menjalnik in štirikolesni pogon, pa močno izstopi tudi iz družinskega »povprečja«. In to kljub dejstvu, da je notranjost oziroma armatura vseh Minijev bolj ali manj zasnovana po istem kopitu in da si tudi pri zunanjosti modeli delijo številne elemente enotne zasnove in podobe.

Preizkusni avtomobil je bil dobesedno igrača na štirih kolesih, ki se lahko kljub nenavadnemu videzu obnaša kot dinamični športnik ali pa robati hribovec. Štirikolesni pogon na asfaltiranih cestah skrbi za boljši oprijem tudi, ko voznik izdatno izkoristi zmogljivosti črede konjev pod motornim pokrovom, pri pobegu z utrjenih cest pa uspešno premelje tudi neutrjen teren, snežni zamet ali blatno past.

Ko zmanjka časa za zabavo in se je treba posvetiti precej bolj vsakodnevnim opravkom, pa se Clubman brez težav prelevi v povsem uporabno družinsko prevozno sredstvo. Uigrana naveza motorja in samodejnega menjalnika namreč zmore tudi umirjeno in predvsem udobno vožnjo. V drugi sedežni vrsti je dovolj prostora tudi za odrasle sopotnike in ne le otroke, v prtljažnik s pozornost zbujajočimi krilnimi vrati pa brez težav izgine nakupovalni izplen iz največjih vozičkov trgovskih centrov.

Clubman je tako kljub značaju posebneža presenetljivo uporaben avto za vsak dan in hitro zamika uporabnika, vsaj dokler se ni treba zares soočiti s cenikom. (mkr)

 

 

Pravzaprav je treba pri vsaki razpravi o Miniju že na začetku izklopiti razumski filter in se prepustiti čustvom ali srcu, še posebej v primeru avtomobilov, ki sodijo v sam vrh ponudbe. Le tako je mogoče kljub nespodobnosti cene 35.050 evrov, za kar se dobi že marsikateri »resen avtomobil«, mogoče zapisati, da je za vse, ki si to lahko privoščijo … dober nakup.

Mini Clubman * od 23.300,00 EUR * www.mini.si

Delite