Minimo predstavlja Seatovo vizijo urbane mobilnosti

Seat bo na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil konceptni model Minimo z električnim pogonom, ki je namenjen predvsem souporabi mobilnostnih storitev.

Kot poudarjajo pri španskem izdelovalcu, so popolnoma električni štirikolesnik razvili za premagovanje izzivov mestne vožnje, naraščajočih prometnih zastojev, pomanjkanja parkirnih mest ter predvsem zaradi emisijskih predpisov in eventualne strožje zakonodaje, ki bi določenim vozilom prepovedovala vožnjo v urbanih območjih.

Po mnenju konstruktorjev Minimó združuje prednosti manjše velikosti motornih koles z varnostjo in udobjem večjih osebnih avtomobilov ter tako zmanjšuje številne težave, ki jih prinaša vožnja v mestih.

Zaradi izključno električnega pogona brez emisij bo imelo vozilo dostop tudi do mestnih središč z najstrožjimi emisijskimi standardi. Temu dodajmo še možnost menjave baterijskega paketa za hitro in učinkovito oskrbo vozila, kar občutno zmanjša čas polnjenja za zasebne uporabnike in obratovalne stroške souporabe električnih vozil v mestih.

Konceptno vozilo v dolžino meri 2,5 m, v širino pa 1,24 m in je dovolj kompaktno za vožnjo tudi v največji gneči na mestnih ulicah, prav tako pa ga je mogoče parkirati na najmanjša parkirna mesta. Parkirna površina vozila znaša le 3,1 m2, kar je veliko manj kot površina običajnega mestnega avtomobila, ki zavzame približno 7,2 m2. (mpo/foto Seat)

Španski izdelovalec je z Minimom vsaj na prvi pogled nadgradil idejo francoskega tekmeca, ki je s serijskim modelom že pred časom najavil nov razred urbanih štirikolesnikov.
Delite