Mobilni laboratorij MAN TGE

MAN Truck & Bus je predstavil mobilni laboratorij za testiranje prisotnosti koronavirusa SARS CoV-2, ki z vgrajeno diagnostično opremo omogoča hitro testiranje na različnih lokacijah. Rezultati so znani v eni uri, dnevna zmogljivost pa je približno 500 testov na posamezno vozilo.

Zasnova mobilnega laboratorija temelji na dejanskih potrebah po hitrem testiranju na različnih lokacijah, na primer v že odkritih žariščih ali preventivno v okoljih, kjer je učinkovitejše pripeljati na lokacijo diagnostično opremo, kot le jemati vzorce, jih poslati v laboratorij in čakati na rezultate.

Mobilni laboratorij lahko hitro posreduje v domovih za ostarele, vzgojno-izobraževalnih ustanovah, gospodarskih podjetjih, različnih ustanovah ali pa tudi v primeru dogodkov z večjim številom ljudi, na mejnih prehodih oziroma po potrebi razbremeni lokalne laboratorije z zaznamo povečano potrebo po testiranjih.

Kot poudarjajo sodelujoči pri razvoju mobilnega laboratorija lahko s hitrim testiranjem na določeni lokaciji močno zmanjšajo možnost širjenja okužbe in negativne vplive na siceršnjo dejavnost morebitno okuženih.
Za učinkovito delovanje je poleg mobilnosti nujna tudi ustrezna diagnostična oprema, zato so v vozilo vgradili trenutno najsodobnejše in najhitrejše aparature Vivalytic proizvajalca Bosch Healthcare Solutions. Celoten proces odvzema brisa, priprave vzorca in testiranja namreč traja manj kot uro.

Mobilni laboratorij za odkrivanje koronavirusa je zasnovan na osnovi dostavnega vozila MAN TGE z 2,0-litrskim turbodizelskim motorjem z močjo 177 KM ter opcijsko izbiro štirikolesnega pogona in osemstopenjskega samodejnega menjalnika.

Kupcem ga bodo ponudili v dveh karoserijskih izvedbah in sicer 3,5-tonskega s standardno medosno razdaljo ter 5,5-tonskega s podaljšano medosno razdaljo. V manjši različici je na posebnih nosilcih vgrajenih 16 diagnostičnih naprav Vivalytic. Vzorce lahko medicinski tehniki jemljejo v posebnem šotoru pred vozilom. Podaljšana različica pa omogoča jemanje brisov v vozilu in ima vgrajenih le osem diagnostičnih naprav. Glede na drsna vrata na obeh bokih vozila je zagotovljen enosmeren tok testirancev. (mkr/foto MAN)

Pri krajši različici tehniki jemljejo brise izven vozila, kjer lahko postavijo tudi nadstrešek vključen v opremo, med katero sodi tudi velik zabojnik za odpadke na zadku vozila.

 

Vgrajena oprema zagotavlja učinkovito delo medicinskih tehnikov.

 

V krajši različici vozila je v posebnih nosilcih vgrajenih 16 hitrih diagnostičnih naprav Vivalytic.

 

 

 

Delite