Na motorno kolo le dobro pripravljeni

Relativno visoke temperature za ta čas so na plano že privabile številne motoriste. Na kaj je treba biti ob začetku sezone še posebej pozoren? Pri Agenciji za varnost prometa (AVP) so opozorili na stvari, ki jih motoristi sicer dobro poznajo, a se jih v trenutkih težav bodisi ne zavedajo, jih ne upoštevajo ali pa na njih preprosto pozabijo.

Motorna kolesa morajo biti tehnično brezhibna, saj je to predpogoj, da se boste varno pripeljali domov. Predvsem pnevmatike, njihov tlak, zavore in luči so najpomembnejše. Preverite: stanje pnevmatik, saj je kakršnakoli poškodba lahko že nevarna, pa četudi z njo niste naredili veliko kilometrov, delovanje zavor še pred vožnjo in se prepričajte, ali so ročice nastavljene po vaši meri, nivo zavorne tekočine in stanje verige ter jo po potrebi podmažite, in svetlobno opremo; ne zanašajte se samo na signale na armaturni plošči, ampak preverite dejansko delovanje vaših luči.
Ne obotavljajte se, obisk serviserja, ki bo kmalu zasut z delom, je pred začetkom sezone vsekakor koristen.

Pri nakupu motorja naj odloča razum
Marsikdo bo novo sezono začel z novim motorjem. Pri tem je potreben premislek, za katerega pa ni nikoli preveč časa. Kaj kupiti? Novega ali rabljenega? Menjati vrsto motocikla, morda sesti na močnejšega? Upoštevajte dejstvo, kaj zares potrebujete, koliko izkušenj imate in kakšno je vaše znanje. Zadnjo besedo naj ima razum in ne oči. Veliko večji užitki in zadovoljstvo v vožnji so z motorjem, ki ga vozite vi in ne on vas.

Ključnega pomena za varno upravljanje motornega kolesa pa je tudi splošna psihična in fizična pripravljenost. Osredotočenost na dogajanje v prometu ter hitro in pravilno odzivanje v kritičnih trenutkih dokazano rešujejo življenja. Pri AVP svetujejo obisk poligona in da se udeležite tečaja varne vožnje. Kako pa je z obleko? Bo po zimskem premoru še primerno velika ali se je ‘skrčila’? Pomislite na vse in za vse, tudi za pogovore s prijatelji in strokovnjaki porabite več časa, kakor se vam zdi potrebno. Predvsem pa se zavedajte, da ceste, vaša kondicija in refleksi še niso takšni, kot bodo v maju in pozneje v sezoni.

Prvi kilometri raje v družbi bolj izkušenih
Če bo to vaša prva sezona, pri AVP predlagajo, da se večkrat vozite v druščini svojih dobrih in izkušenih prijateljev, z zavedanjem, da ste prvič med njimi. Ne pozabite, da je tako kot v športu tudi v prometu za zadovoljstvo treba najprej priti na cilj, rezultati pa v prometu niso pomembni in jih nikoli ne primerjajte s tistimi, ki menijo, da je najpomembneje prehiteti vse.

Ko se odpravljate na vožnjo z večjo skupino, se zavedajte, da je varneje in tudi v večje zadovoljstvo, če se velika skupina razdeli na manjše, potem pa se ponovno srečate in združite na cilju. Prvi in zadnji naj bosta najizkušenejša, ki se zavedata, da sta vodnika in ne le dva, ki bosta pokazala, kaj zmoreta in znata, ter s tem ogrožala tiste, ki jima zaupajo.

Zelo pomembno je razmišljati o pripravljenosti in razpoloženju pred vožnjo. Ne odpravljajte se nanjo ob neobičajnih urah, s prazno posodo za gorivo in nepreverjenim tlakom v pnevmatikah. Začnite dan v idealnih razmerah. Mirno, z dobrim zajtrkom in spočiti. Le tako boste doživeli trenutke, ki bodo za vedno ostali v lepem spominu, in ne takšnih, ki polnijo tragične posnetke.

Varnost ni samoumevna in zajamčena
Zavedati se moramo, da se nove sezone seveda veselimo, ne moremo pa vedeti, kaj bomo doživeli in kaj nas bo presenetilo. O nesrečah ne razmišljajte v slogu, da se vam pa že ne morejo zgoditi, ampak naj vas ta misel le dodatno spomni, da je vožnja na dveh kolesih zahtevna. Kljub vsem tehničnim izboljšavam, ki so se zgodile v zadnjih petdesetih letih, je motorno kolo še vedno popolnoma varno le, ko je v garaži in čaka na novo vožnjo.

Odstotek cestnega davka glede na število motornih koles je vsako leto manjši in tudi letos si želimo, da bo tako. Motoristov bo tudi zaradi prednosti motorja, kot je preprosto parkiranje in izogibanje gnečam, vsako leto več, a to samo pomeni, da se na vožnjo pripravite prav tako resno kot pred leti, pa četudi je to sezona, ki se bo prištela že k desetletjem vašega zadovoljstva in prijetne uporabe motornih koles, so še sporočili z AVP. (pfi/foto Ducati)

Delite