Najmanjši Audi v novi preobleki

Audijev model A1 se je na trgu prvič pojavil pred osmimi leti, zdaj pa so mu nadeli novo preobleko ter ga opremili z novim informacijsko-zabavnim in asistenčnimi sistemi na ravni višjega cenovnega razreda za več varnosti in udobja.

Audi A1 je po novem nekoliko »zrasel«, natančneje za 56 mm, tako da meri zdaj v dolžino 4,03 m. Širina je z 1,74 m ostala nespremenjena, medtem ko meri vozilo v višino 1,41 m. Povečali so tudi prostornino prtljažnika, in sicer za 65 litrov, tako da zdaj znaša 335 litrov, pri podrtih naslonjalih zadnjih sedežev pa se poveča na 1090 litrov.

Že osnovni model v ponudbi bo opremljen z večfunkcijskim volanom in z 10,25-palčnim zaslonom pred voznikom. Kupci se bodo lahko odločali med številnimi možnostmi individualizacije, ljubitelji športnosti bodo lahko izbrali opremo S Line in tudi številne dodatke, ki pred tem niso bili v ponudbi. Tak je denimo avdio sistem Bang & Olufsen, ki ima enajst zvočnikov z močjo 560 W in pri 3D-učinku uporablja vetrobransko steklo kot odbojno površino.

Asistenčni sistemi iz višjega avtomobilskega razreda
Asistenčni sistemi v novem A1 Sportback so iz višjega avtomobilskega razreda. Poleg pomoči pri parkiranju je na voljo sistem za ohranjanje razdalje do spredaj vozečega vozila, medtem ko opozorilnik za zapustitev voznega pasu od hitrosti 65 km/h naprej vozniku pomaga, da z vozilom ostane na svojem voznem pasu.

V osnovnem naboru opreme bo sistem Audi pre sense front, ki z radarskim senzorjem zazna kritično zmanjšanje razdalje do sprednjega vozila, ter pešce in kolesarje, ki s prečne strani stopajo na cestišče – tudi pri slabi vidljivosti, na primer v megli.

No, voznika in sopotnike pa med drugim čaka še ena »težka« odločitev; ambientalna osvetlitev v vozilu namreč nudi možnost izbire med kar 30 različnimi odtenki.

V ponudbi le bencinski motorji
Ponudba motorjev zajema le bencinske agregate z razponom moči od 70 kW (95 KM) do 147 kW (200 KM). Vsi so opremljeni s turbopolnilnikom, direktnim vbrizgavanjem goriva in filtrom za trdne delce, kombinirati pa jih je mogoče z ročnim menjalnikom ali 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko S tronic. Izjema je najzmogljivejši motor v ponudbi, ki je serijsko vgrajen skupaj s 6-stopenjskim menjalnikom S tronic.

Prva naročila za novega A1 Sportback bodo začeli sprejemati že kmalu, na evropski trg pa bo prišel jeseni 2018. Cena za slovenski trg za zadaj še niso znane, v Nemčiji pa bo osnovna izvedba na voljo za nekaj manj kot 20.000 EUR. (pfi/foto Audi)

Delite