Največji električni tovornjak bo svoje »mišice« kazal v kamnolomu

V Švici je začelo delovati največje električno vozilo na svetu; samo njegova baterija tehta več kot dva običajna avtomobila.

Zeleni velikan je pred nedavnim pričel z delom v kamnolomu v Švici. E-Dumper, ki so ga razvili v tej evropski državi, tehta 58 ton, pri čemer znaša teža baterije kar 4,5 tone. Baterija ima kapaciteto 600 kWh, kar je približno šestkrat toliko kot pri najboljši različici Tesle Model S, in e-motor z močjo 590 kW/802 KM oskrbi z elektriko.

Kot so izračunali, naj bi transportno vozilo z nosilnostjo 65 ton v primerjavi z običajnim modelom letno prihranilo 50.000 litrov dizelskega goriva, izpusti CO2 pa naj bi bili nižji za kar 130 ton. Ta rezultat bo mogoče doseči z dobro premišljenim načrtom dela. E-Dumper bodo na vrhu vzpetine naložili s kamenjem, nakar se bo zapeljal v režimu rekuperacije zavorne energije v dolino. Energija, shranjena v vmesnem času, naj bi zadostovala za ponovni vzpon neobremenjenega vozila. To bi pomenilo skoraj uravnoteženo energetsko ravnovesje. (pfi/foto eMining AG)

Delite