Največji ljubitelj Golfov na svetu jih ima več kot 100

Avstrijec Josef Juza je zagotovo eden največjih navdušencev nad legendarnimi Golfi. V svoji zbirki jih ima namreč kar 114, še posebej pa so mu pri srcu tisti z nekoliko starejšo letnico izdelave, zlasti modeli prve generacije.

Ljubezen do Golfa se je pri Dunajčanu rodila takoj, ko je sedel v ta avto. Še dandanes se spominja teh občutkov: »Ko sem prvič sedel v Golfa, se mi je zdelo, kot da je izdelan prav zame. Položaj sedenja, občutek pri vožnji, vsakodnevna uporabnost, vse je bilo točno tako, kot sem si od nekdaj želel.«

A čeprav gre za en sam model, je njegova zbirka zelo pisana. Toliko ekskluzivnih primerkov, kot jih je moč najti pri njem, ni nikjer drugje na svetu, razen seveda v Wolfsburgu. 

Golf za vsako priložnost
Dimnikar Josef se je sicer v službo vozil s Caddyjem, poleti je sedel za volan Cabria, pozimi pa je uporabljal Countryja. Ko si je zaželel užitek v vožnji, je izbral ključe GTI-ja, ko pa je peljal na izlet svojo družino, so vsi skupaj sedli v navadnega Golfa.

Lahko bi rekli, da ima Golfa za vsako priložnost, v njegovi zbirki pa so tudi številni unikati, in to samo zato, da jih ima. Pojasni, da je številne našel v ponudbah na internetu ter da je bila cena zanje včasih skorajda simbolična – marsikdaj je več stal prevoz kot pa vozilo samo.

V njegovi zbirki je tako Golf za prevoz smeti, predserijsko vozilo z drsnimi vrati, ki je bilo na ogled na avtomobilskem salonu leta 1974, in ročno izdelani G60 Limited z 210 KM in pogonom na vsa kolesa. 

Prva uporabna vozila z električnim pogonom
CitySTROMer I je nastal v sodelovanju z RWE in je bil eden prvih električnih avtomobilov za vsakodnevno uporabo. Izdelanih je bilo le 25 vozil, in sicer leta 1981. Družbo mu delata CitySTROMer II in Eco-Golf s sistemom start stop. Med tistimi, ki si zaslužijo posebno pozornost, je prav gotovo Golf, ki ima prevoženih več kot milijon kilometrov. 

Njegovi Golfi za zdaj še niso na ogled javnosti, a kot obljublja strastni zbiratelj, si bo njegovo obsežno in nadvse zanimivo zbirko mogoče ogledati v muzeju, ki bo svoja vrata odprl spomladi prihodnje leto. (pfi/foto Volkswagen)

Več podrobnosti o zbirki Golfov boste lahko prebrali v reviji Mehanik in voznik št. 141 (maj/junij 2018), ki izide v drugi polovici meseca junija 2018.

 

Delite