Pnevmatike za bolj udobno in varčno vožnjo avtobusov

Ugledni izdelovalec pnevmatik avtobusnim prevoznikom svetuje, naj svoja vozila, namenjena tako turističnim kot medkrajevnim vožnjam, opremijo s pnevmatikami, razvitimi posebej za avtobuse. Izbira namenskih pnevmatik namreč zagotavlja celoletno zmogljivost, številne prevožene kilometre in majhno porabo goriva, potnikom pa nudi najvišjo raven udobja v vožnji.

Kot poudarjajo pri Goodyearu, imajo sodobni avtobusi zmogljive motorje in omogočajo visoko potovalno hitrost, poleg tega pa imajo potniki zelo visoke zahteve glede udobja in tihe vožnje.

Zato so razvili pnevmatike, primerne prav za najnovejšo generacijo vozil za prevoz potnikov. Goodyear Marathon Coach zadovoljuje potrebe potnikov in avtobusnih prevoznikov, saj omogoča številne prevožene kilometre, nizke stroške na kilometer, zmogljivost čez vse leto ter visoko raven udobja voznikom in potnikom.

Celoletna pnevmatika Goodyear Marathon Coach
Pnevmatike Goodyear Marathon Coach, z oznakama M+S in 3PMSF (snežinka v gori s tremi vrhovi), izpolnjujejo zahteve, ki jih postavlja zakonodaja vse več evropskih držav za zimske pnevmatike za določena obdobja oziroma razmere v letu.

Med glavne značilnosti tekalne plasti pnevmatike sodita čvrst ramenski del in asimetričen dezen, ki omogočata številne prevožene kilometre in enakomerno obrabo. Tekalna plast ima pet reber, od katerih se štiri ponašajo z lamelami Flexomatic, ki povečujejo oprijem in zmogljivost pri zaviranju. Na ramenskem delu je tudi več obrabljive gume, kar je nadvse dobrodošlo zaradi učinka neodvisnega vzmetenja.

Silam, ki jih povzroča visoko težišče vozila, kljubuje bolj toga tekalna plast na zunanji strani pnevmatike. Lamele v drugem rebru so pod ostrim kotom in tako preprečujejo neenakomerno obrabo ter olajšujejo krmiljenje in ohranjanje smeri. Kot radialnih lamel v tretjem in četrtem rebru je bolj top, kar v prvi vrsti pripomore k boljšemu oprijemu pnevmatike in ji daje uravnotežene vozne lastnosti. Dezen pnevmatike odlikujejo tudi kanali, ki kamenju preprečujejo, da bi se ujelo in prodrlo v tekalno plast.

Da pa bi bila zmogljivost pnevmatik optimalna, morajo biti nameščene tako, kot se zahteva. Pri enojni montaži na vodilni in zatečni osi se pnevmatike namestijo tako, da je zunanja rama pnevmatike z lamelami na zunanji strani vozila. Pri dvojni montaži na pogonski osi pa morata biti zunanji rami para pnevmatik na nasprotni strani, kar pomeni, da je notranja rama ene pnevmatike ob notranji rami druge pnevmatike para.

Prednosti pnevmatike Marathon Coach dokazujejo tudi ocene na oznakah, saj je za izkoristek goriva in oprijem na mokri podlagi uvrščena v razred B, za zunanji kotalni hrup, ki znaša 69 dB, pa ima na oznaki samo en val.

Pnevmatiko izdelujejo v dimenziji 315/80R22.5, njen indeks nosilnosti pa je 156/150 (154/150), kar pomeni osno obremenitev 8.000 kg (13.400 kg).

Goodyear Marathon Coach je celoletna pnevmatika, Ultra Grip Coach pa namenska zimska pnevmatika za pogonsko os avtobusov.

Zimska pnevmatika Goodyear Ultra Grip
Goodyear Marathon Coach je celoletna pnevmatika, kljub že kar poletni vročini pa Goodyear opozarja tudi na pnevmatiko Ultra Grip Coach – namensko zimsko pnevmatiko za pogonsko os avtobusov. Tudi ta nosi obe oznaki M+S in 3PMSF ter zagotavlja povečan oprijem v snegu, zato je še posebej primerna za avtobuse, ki opravljajo prevoze v Nordijskih državah in alpskih območjih, kjer je pričakovati sneg in led.

Tridimenzionalne vafljaste lamele pnevmatike, usmerjen dezen tekalne plasti in njena širina skrbijo za boljši oprijem v vseh razmerah, še posebej v zimskih, obenem pa zagotavljajo tudi več prevoženih kilometrov, nizko raven hrupa in udobnejšo vožnjo. Pnevmatika Goodyear Ultra Grip Coach je na voljo v dimenzijah 295/80R22.5 in 315/80R22.5.

Tehnologije Goodyear TravelMax
Pnevmatike Goodyear Coach, namenjene avtobusom za mednarodne in medkrajevne prevoze, se ponašajo s kombinacijo tehnologij, imenovano TravelMax, ki vključuje zmes tekalne plasti Silefex, asimetričen dezen in najsodobnejšo zasnovo kordnega ogrodja. Kombinacija polnil na osnovi silike in vrhunskega naravnega kavčuka zagotavlja boljši izkoristek goriva in zmanjšuje kotalni upor pnevmatike.

Delite