Natančna kalibracija asistenčnih sistemov

Z asistenčnimi sistemi, ki postajajo v sodobnih avtomobilih vse bolj samoumevni, je močno narasla tudi potreba po njihovih rekalibracijah, ki sledijo servisnim in kleparskim popravilom avtomobilov.

Pri Boschu so na povečane potrebe po pripomočkih za kalibracijo na tipalih in video kamerah zasnovanih asistenčnih sistemov odgovorili z integriranim sistemom, ki ga sestavljata programska oprema Esitronic 2.0 Online, diagnostična in testirna oprema serije KTS in vrsta kalibracijskih priprav iz računalniško kontrolirane družine DAS 3000.

Bosch je še dodatno izboljšal softver za pozicioniranje, s čimer je pozicioniranje tarč postalo precej hitrejše. Zdaj je za natančno nastavitev referenčne plošče potrebnega le pol toliko časa kot z uporabo merilnega traku ali laserskega merilnika. Boscheva ponudba pripomočkov vključuje tudi posebne talne preproge za kalibracijo vzvratnih kamer in sistemov za 360-stopinjski pogled okoli vozila na vozilih znamk Mercedes-Benz in Volkswagen, omogočajo pa tudi natančno nastavitev lidarskih tipal.

Pri Boschu so pripravili tudi posebne talne preproge za natančno nastavitev vzvratnih kamer in sistemov za 360-stopinjski pogled na vozilih znamk Mercedes-Benz in Volkswagen.

Kalibracija vseh vozil
Bosch je eden največjih svetovnih proizvajalcev tipal za avtomobile in potrošniško elektroniko. Med razvojem profesionalnih sistemov za rekalibracijo so torej lahko izkoristili znanje in izkušnje, ki so jih pridobili na področju senzorskih tehnologij in interakcije med tipali v sodobnih asistenčnih sistemih. Boschevi kalibracijski sistemi zato delavnicam omogočajo, da natančno in učinkovito rekalibrirajo praktično vsako osebno in lahko gospodarsko vozilo, ki pride k njim na servis.

Računalniško vodeno kalibracijsko napravo DAS 3000 lahko denimo za rekalibracijo kateregakoli asistenčnega sistema pripravijo v manj kot desetih minutah, kar je približno dvakrat hitreje kot s konvencionalnimi laserskimi sistemi. Hitro in preprosto nastavitev omogoča predvsem Boschev novi softver za pozicioniranje ADAS. Še največ časa je zato potrebnega za natančno postavitev tarče pred vozilom.

Kamere, ki so vgrajene v kalibracijsko napravo, zabeležijo referenčne točke in črte na in pred vozilom. Z algoritmi za procesiranje slik in senzorsko specifičnimi programskimi tokovi softver za pozicioniranje vodi uporabnike in jim z grafičnimi animacijami natančno pokaže tarčo in dejansko pozicijo kalibracijskih črt pred in za vozilom ter ob straneh vozila. Poleg tega digitalno vizualizira tudi oddaljenost, kot zasuka, bočni odmik in podobne vrednosti.

Varnostno občutljive komponente
Ker so asistenčni sistemi varnostno občutljive komponente vozil, morajo biti tipala nastavljena do milimetrske natančnosti, saj bi lahko že najmanjše odstopanje od tega ogrozilo pravilno delovanje asistenčnega sistema. Digitalna softversko podprta nastavitev omogoča celo stopnjo natančnosti, ki zadostuje varnostnim zahtevam za avtomatizirana vozila tretje ravni.

Celotni kalibracijski proces nadzoruje Boschev softver Esitronic 2.0 Online, ki uporabnika korak za korakom vodi skozi ves postopek. Pri tem je mehaniku v pomoč tudi podatkovna baza vozil, ki mu omogoča, da parametre nastavi natanko za vozilo, ki ga rekalibrira. Na koncu sistem generira tudi potrdilo, da je postopek kalibracije potekal natanko v skladu s proizvajalčevimi zahtevami.

Postopek kalibracije vodi Boschev softver Esitronic 2.0 Online.

Porast lidarjev
V bližnji prihodnosti bo prišlo tudi do porasta števila lidarskih tipal, ki bodo vgrajena v avtomobile. K njihovemu pomenu so pripomogla predvsem pravila ZN, ki od januarja 2021 dovoljujejo avtomatizirano vožnjo tretjega nivoja. Ker bodo lidarska tipala torej kmalu močno pridobila na pomenu, je pomembno tudi, da se poskrbi za njihovo natančno kalibracijo.

Pri Boschu so v ta namen razvili posebno kalibracijsko desko, ki se jo preprosto vstavi v kalibracijsko napravo DAS 3000, odvisno od tega, kam je lidar na vozilu vgrajen, pa jo je mogoče nastaviti na višino med 300 in 800 milimetri. Zahtevano višino natančno nastavijo s pomočjo Boschevega laserskega merilnega modula GLM 120/150. Modul se lahko uporabi tudi za natančno nastavitev naklona in kota zasuka. Softver Esitronic 2.0 Online potem mehanika natančno po korakih vodi skozi celotni postopek rekalibracije. (maj/foto Bosch)

Delite