Nissanov nov pristop v razvoju pogonskih sklopov

Nissan je predstavil nov pristop v razvoju elektrificiranih pogonskih sklopov, ki so ga poimenovali »X-v-1«. S tem pristopom bodo jedrne komponente povsem električnih in e-POWER pogonskih sklopov zasnovali modularno in bodo zato uporabne za obe vrsti pogonov, kar bo do leta 2026 prineslo zmanjšanje stroškov razvoja in proizvodnje za 30 odstotkov v primerjavi z letom 2019.

S pristopom »X-v-1« želi Nissan še povečati konkurenčnost svojih električnih vozil in tistih s pogonskimi sklopi e-POWER. Nissan je razvil prototip pogonskega sklopa »3-v-1« z modularno zasnovanimi elektromotorjem, inverterjem in reduktorjem, ki je načrtovan za uporabo v električnih vozilih. Prototip sklopa »5-v-1«, ki poleg naštetih treh obsega tudi modularna generator in ojačevalnik, je namenjen za uporabo v vozilih s pogonskim sklopom e-POWER.

Ključne prednosti novega pristopa
Pristop »X-v-1«, ki obsega tako 3-v-1, 5-v-1, kot tudi druge možne različice, so razvili s ciljem, da bodo jedrne komponente električnih vozil in tistih s tehnologijo e-POWER proizvajali na isti proizvodni liniji.

Pristop »X-v-1« v razvoju elektrificiranih pogonskih sklopov po besedah konstruktorjev prinaša niz koristi. Skupna uporaba in modularna zasnova jedrnih komponent bo povečala učinkovitost v proizvodnji in zmanjšala stroške pogonskih sklopov za okrog 30 odstotkov v primerjavi z letom 2019. Nissan namreč namerava doseči izenačenost cen pogonskih sklopov e-POWER z motorji z notranjim zgorevanjem do približno leta 2026. Zmanjšali bodo velikosti in mase pogonskega sklopa ter izboljšali vozne lastnosti ter omejili trušč in tresljaje. Novo razvit elektromotor ima delež težkih redkih zemelj po teži zmanjšan na en odstotek ali celo manj. Skupna raba jedrnih komponent ter tehnologije za nadzor in upravljanje zagotavlja prijetno izkušnjo vožnje.

Poenotenje komponent v elektrificiranih pogonskih sklopih prinaša več prednosti.

Do leta 2030 kar 27 novih elektrificiranih modelov
Toshihiro Hirai, podpredsednik za razvoj pogonskih sklopov in inženiring električnih vozil, je ob predstavitvi dejal: »Kolikor je mogoče izkoriščamo lastno strokovno znanje in izkušnje iz več kot desetletja razvoja in proizvodnje tehnologij za elektrifikacijo. Z našimi inovacijami v razvoju elektrificiranih pogonskih sklopov bomo še naprej ustvarjali novo vrednost za kupce in jim v kar največjem možnem obsegu dobavljali izključno z elektromotorji gnana vozila – povsem električna vozila ali takšna s pogonskimi sklopi e-POWER.«

V okviru svoje dolgoročne vizije »Nissan Ambition 2030« namerava podjetje svojo ponudbo do leta 2030 obogatiti s 27 novimi elektrificiranimi modeli, od tega 19 povsem električnimi vozili. (mpo/foto Nissan)

Do leta 2030 bo Nissan predstavil 27 novincev z elektrificiranimi pogoni.

 

Delite