Nov način dostave blaga s pomočjo »oblaka«

Spletno nakupovanje je med kupci po Evropi vse bolj priljubljeno, s tem pa se povečuje tudi število paketnih dostav – v naslednjih desetih letih naj bi se njihovo število celo podvojilo. Pri Fordu so tako za ta namen predstavili tako imenovano »skladišče na kolesih«, ki ga ta čas preskušajo v Londonu, in ima potencial za manj prometa, manj izpustov ter hitrejši čas dostave.

Večino paketnih dostav dandanes opravijo dostavna vozila, kar še dodatno povečuje zgoščenost prometa v mestih; na primer povprečen čas vožnje v Londonu se je v zgolj treh letih podaljšal za več kot 40 odstotkov.  Ford zdaj v sodelovanju s podjetjem Gnewt by Menzies Distribution preskuša novo digitalno storitev, ki naj bi učinkovito uskladila različne načine transporta.

Klasični dostavniki poskrbijo za prevoz blaga iz distribucijskih skladišč do izhodišča za zadnji del dostave.

Dostavo usmerja storitev v oblaku
Med poskusom Gnewtova dostava »do praga« temelji na Fordovi inteligentni programski opremi za usmerjanje z uporabo različnih načinov in logistiko, ki temelji na oblaku MoDe:Link. Ta vodi vse vidike dostave pošiljk od skladišča do praga. Kurirjem, upraviteljem voznih parkov ter podjetjem za logistiko in dostavo hrane bi lahko pomagala zagotoviti optimalne postopke in povečati izrabo flote dostavnih vozil ter prihraniti čas in denar ob boljšem izkoriščanju zmogljivosti.

Storitev bi lahko obenem izboljšala uporabniško izkušnjo z zagotavljanjem boljšega trenutka prevzema, manjših stroškov in skrajšanjem časa od naročila do dostave, saj bodo lahko dostavna vozila opravila več krožnih voženj do skladišča. Poleg tega bodo ulice »bolj zdrave«, saj bo v večjih mestih manj prometa in manj zastojev, prav tako pa bo prost dragocen prostor na pločnikih, kjer najpogosteje natovarjajo in raztovarjajo dostavna vozila.

»Naš cilj je, da velika dostavna vozila vozijo predvsem v okoljih z manj zastoji, ki omogočajo velike obremenitve, zato so tam najbolj učinkovita,« je povedal Tom Thompson, vodja projekta v oddelku Ford Mobility. »Za zadnji kilometer v mestnih središčih, kjer predstavljajo poseben izziv zastoji in pomanjkanje parkirnih mest, je dostave smiselno preusmeriti na načine prevoza, ki so okretnejši, učinkovitejši in stroškovno ugodnejši.«

Ford si z inovacijami, tehnologijami in partnerskim sodelovanjem prizadeva za reševanje izzivov urbane mobilnosti, še posebej pri dostavah blaga in storitvah. Koncept »skladišča na kolesih« je zasnovan tako, da je združljiv tako s Fordovimi dostavnimi vozili kot z vozili drugih proizvajalcev. Ta vozila delujejo kot dinamična dostavna vozlišča, ki prevzemajo naročila iz skladišč in se nato za kratek čas ustavijo na strateških lokacijah, najučinkovitejših za vsak »sveženj« naročil. Fordova lastna programska platforma zagotavlja uskladitev s kurirji-pešci v bližini – ali kurirji na kolesih, brezpilotnimi letalniki in avtonomnimi roboti v prihodnosti – ki poskrbijo za zadnji del vsake dostave.

Kolesarji dostavljači prevzamejo blago na strateških lokacijah, kamor ga pripeljejo dostavniki.

Pametne in trajnostne dostave
Tovrstne dostave z več načini so lahko hitrejše, cenejše in zmogljivejše od dostav samo s furgoni, so povedali pri Fordu. Kot ocenjujejo, bi lahko en dostavni furgon in ekipa štirih kurirjev peš ali s kolesi v sklopu omrežja z več načini dostavila isto število pošiljk kot pet individualnih dostavnih furgonov.

V Veliki Britaniji Ford sodeluje z organizacijo Transport for London v več milijonov funtov vrednem projektu z uporabo 20 priključnih hibridov Transit, ki za pogon pri večini mestnih voženj uporabljajo izključno elektriko. Preskus nameravajo opraviti tudi v španski Valencii in Kölnu v Nemčiji. V ZDA znamka nadaljuje z inovacijami na področju urbane dostave blaga in storitev, pri tem pa se pripravlja na prihodnost z avtonomnimi, samovozečimi vozili. Povezali so se tudi s podjetjem za dostavo na zahtevo Postmates v mestih Miami in Miami Beach, ki upravlja dostavne storitve s samovozečimi vozili. (pfi/foto Ford)

 

Delite