Nova tehnologija vam bo pomagala poiskati prosto parkirno mesto

Stres, ki ga vozniki doživljajo zaradi iskanja prostega parkirnega mesta na prezasedenih parkiriščih, bo morda nekoč le še eden od spominov na preteklost, zahvaljujoč novi tehnologiji ‘parkiranja s sodelovanjem’, ki jo testirajo na ulicah (in parkiriščih) mesta Milton Keynes v Veliki Britaniji.

Pred kratkim so začeli pri Fordu preizkušati novo tehnologijo, ki prikazuje nekakšen zemljevid prostih parkirnih mest, večinoma na uradnih parkiriščih. “Zavedamo se, koliko časa in nepotrebnega stresa lahko zahteva iskanje prostega parkirišča v mestih,” je povedal Christian Ress, nadzornik evropskega Fordovega oddelka za raziskave in razvoj za področje avtomatizirane vožnje. “Naše raziskave ‘parkiranja s sodelovanjem’ kažejo priložnost, da voznikom prihranimo nekaj časa in jim pomagamo, da bodo med vožnjo veliko bolj zadovoljni in učinkoviti.” Raziskava, ki jo je naročil Ford, je namreč pokazala, da vozniki za iskanje prostih parkirnih mest v povprečju porabijo več kot en dan vsako leto.

Ford je eden od partnerjev, ki so v sklopu projekta UK Autodrive – programa s podporo vlade v višini 20 milijonov funtov (skoraj 23 milijonov evrov) za prenos tehnologij avtonomnih vozil in povezanih avtomobilov s testnih poligonov na ulice – razvijali ‘parkiranje s sodelovanjem’ in druge tehnologije za komunikacijo med vozilom in infrastrukturo. Ker je prosto parkirišče v mestih po vsej Evropi čedalje težje najti, bo tovrstna tehnologija lahko v veliko pomoč.

‘Parkiranje s sodelovanjem’ uporablja podatke parkirnih tipal vozil na parkirišču. Z njimi so potem na zemljevidu prikazana morebitna prosta mesta , uporabljeni pa so lahko tudi podatki lastnih nadzornih sistemov parkirišč. Ford in partnerji so v projektu UK Autodrive doslej že predstavili tudi sisteme, ki opozorijo, da morajo vozila na nujni vožnji prehitevati oziroma dobiti prednost, in da še neopažena vozila, ki so morda skrita za ovinkom, nenadoma zavirajo. (pfi/foto Ford)

 

 

Delite