Tiguan in Arteon dopolnjujeta Volkswagnovo ponudbo

Volkswagen tudi na slovenskem trgu začenja s prodajo najnovejše izdaje dveh že uveljavljenih modelov. Tako Tiguan kot Arteon pa po temeljiti prenovi prinašata številne novosti in še naprednejšo tehnologijo.

Volkswagen Tiguan R

Tiguan z novimi pogonskimi različicami
Tiguan je trenutno Volkswagnov najuspešnejši model v svetovnem merilu in samo lani so jih izdelali kar 911.000. S temeljito prenovo ima Tiguan dobro izhodišče za nadaljevanje zgodbe o uspehu, saj poleg kozmetičnih posodobitev prinaša tudi številne vsebinske, vključno z dodajanjem napredne opreme in novih pogonskih sklopov, vključno s priključnohibridnim pogonom.

Tiguan eHybrid1 z močjo 180 kW (245 KM) bo imel do 60 kilometrov izključno električnega dosega (NEVC). Povsem drugim kupcem pa je namenjen prvi Tiguan R. Visokozmogljivi model s štirikolesnim pogonom, močjo 235 kW (320 KM) in razdelilnikom navora, znanega predvsem iz športnih avtomobilov, ki se imenuje R-Performance Torque Vectoring, povsem na novo opredeljuje področje dinamičnosti v razredu SUV-jev.

Posodobljeni motorji in več opreme
Dodatnih izboljšav so bili deležni tudi 2,0-litrski turbodizelski motorji (TDI) novega Tiguana. Na voljo so v različicah z močjo 90 kW (122 KM), 110 kW (150 KM) in 147 kW (200 KM). Prvič v tej modelski seriji so ti motorji zdaj kombinirani z dvema SCR-katalizatorjema z dvojnim vbrizgavanjem aditiva AdBlue. Ta tehnologija se imenuje twindosing in zaradi nje so se v primerjavi s prejšnjim modelom močno zmanjšale emisije dušikovih oksidov.

Nespremenjena ostajata napredna 1,5-litrska turbobencinska motorja (TSI, s tehnologijo izklapljanja valjev ACT) z močjo 96 kW (130 KM) in 110 kW (150 KM). Vse nove izvedbe Tiguana ustrezajo izpušnemu standardu Euro 6d-ISC-FCM.

Za visoko raven udobja skrbijo novi asistenčni sistemi, na primer Travel Assist, ki zagotavlja asistirano vožnjo do hitrosti 210 km/h. Z modularno infotainment platformo tretje generacije (MIB3) Volkswagen v Tiguanu ponuja nov nabor spletnih storitev, prvič pa tudi App-Connect Wireless, brezkabelsko integracijo aplikacij s pametnega telefona.

Novost je tudi 480-wattni avdiosistem proizvajalca Harman Kardon. Povsem na novo so razvili upravljanje klimatske naprave Air Care Climatronic. V Tiguanu se bodo odslej za to prvič uporabljali stalno osvetljeni drsniki in dotikala, upravljalna polja na dotik.

Različice za številne potrebe in okuse
Pri Volkswagnu so na novo zasnovali opremsko matriko Tiguana. SUV je odslej na voljo v izvedbah Tiguan, Life, Elegance in R-Line. Vse so opremljene še bolje kot primerljive izvedbe prejšnjega modela. Serijska oprema vseh izvedb Tiguana med drugim vključuje LED-žaromete, nov usnjen večfunkcijski volan, infotainment sistem z najmanj 6,5-palčnim zaslonom ter spletne storitve iz paketov We Connect in We Connect Plus.

Za najcenejšo različico Tiguana z dvokolesnim pogonom je na slovenskem trgu treba odšteti 25.301 evrov, za najcenejšo različico 4motion pa 38.747 evrov

Volkswagen Arteon Shooting Brake

Arteon tudi v izvedbi Shooting Brake

Avantgardni poslovnež Arteon bo nove kupce iskal tudi z izvedbo Shooting Brake, ki poleg atraktivne zunanje podobe zagotavlja nekaj več prostora v prtljažniku in še udobnejše sedenje sopotnikov zadaj.

Pomembna novost za iskanje novih kupcev je tudi priključnohibridni pogon. V novem Arteonu eHybrid in Arteonu Shooting Brake eHybrid kombinacija elektromotorja in turbobencinskega motorja razvije sistemsko moč 160 kW (218 KM).

Priključnohibridna modela lahko izključno na električni pogon in s tem brez lokalnih emisij prevozita do 59 km (Fastback) oziroma 57 km (Shooting Brake), poleg tega elektromotor na dolgih relacijah zmanjšuje porabo motorja TSI.

Priključnohibridna modela sta s svojim električnim dosegom po mnenju konstruktorjev idealna za tipične načine uporabe današnjih voznikov. V Nemčiji je na primer študija Zveznega ministrstva za promet in digitalno infrastrukturo pokazala, da je 95 odstotkov vseh dnevnih voženj z avtomobilom krajših od 50 km. Torej je s hibridnima izvedbama Arteona mogoče večino vseh voženj v državi z največ prebivalci v Evropi opraviti v izključno električnem režimu.

Poleg tega nova hibridna Arteona z dodatno električno močjo zagotavljata funkcijo boost, ki še izboljša vozno dinamiko in udobje pri prehitevanju.

TDI in TSI ob uvedbi na trg, model R od leta 2021
Izvedbi s turbodizelskim motorjem (TDI) z močjo 110 kW (150 KM) in 147 kW (200 KM) je že mogoče kupiti. Največ povpraševanja zanju je pri voznikih službenih avtomobilov in skrbnikih voznih parkov. Izvedbo z močjo 147 kW (200 KM) je opcijsko mogoče kombinirati s štirikolesnim pogonom 4motion.

V letošnjem letu bosta na voljo še dva turbobencinska motorja (TSI) z močjo 140 kW (190 KM) in 206 kW (280 KM). Za pomlad 2021 pa napovedujejo Arteon R in Arteon Shooting Brake R z zmogljivim motorjem TSI z močjo 235 kW (320 KM).

Cenovna lestvica za Arteona se na slovenskem trgu začenja pri 38.512 evrih, za prostornejšo različico pa pri 39.419 evrih. (mkr/foto Volkswagen)

Volkswagen Tiguan

Volkswagen Arteon

Delite