Novi VW Passat bo vozil delno avtomatizirano

Volkswagen bo na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil novega Passata, ki bo zmogel avtomatizirano vožnjo pri hitrostih od 0 do 210 km/h. S prvimi prodanimi primerki osme generacije bo Passat dosegel tudi spoštljivih 30 milijonov prodanih primerkov tega modela.

Proizvajalec poudarja, da bo novi Pasat model v katerem bodo združene Volkswagnove najnovejše tehnologije, vključno z naprednimi asistenčnimi sistemi in novimi pogonskimi sklopi.

Višja stopnja samodejne vožnje
Kot prvi Volkswagen bo Passat v limuzinski in karavanski izvedbi z novim sistemom IQ.drive lahko vozil delno avtomatizirano s katerokoli poljubno hitrostjo (od 0 do 210 km/h). Poleg tega bo novi Passat – prav tako kot prvi Volkswagnov model na svetu – na trg prišel s kapacitivnim volanom, ki zaznava dotik voznika in na ta način predstavlja interaktivni vmesnik do sistemov, kot je Travel Assist.

Med Passatovimi novostmi je tudi Emergency Steering Assist, sistem, ki prek poseganja zavor povečuje varnost pri izogibalnih manevrih. Novi, interaktivni IQ.light LED-matrični žarometi, so po besedah izdelovalca inovativna tehnologija luči, ki je bila doslej na voljo samo za aktualni model Touarega.

Passat bo stalno on-line
Vzporedno z novim Passatom prihaja na trg tretja generacija modularnega infotainment sistema (MIB3), ki bo po želji uporabnika lahko stalno online, saj so novi infotainment sistemi serijsko opremljeni z integrirano SIM-kartico.

Poleg storitev, vezanih na navigacijo, z informacijami v realnem času, je uporabniku na ta način omogočen dostop tudi do novih tehnologij in pogonov, storitev pretakanja glasbe, internetnega radia, naravnega (z online bazo) glasovnega upravljanja, nepretrgane uporabe spletnih storitev Volkswagen We ter v prihodnosti tudi do koriščenja nastavitev vozila, shranjenih v oblaku. Prvi pametni telefoni se bodo poleg tega lahko spremenili v mobilni ključ (Mobile Key) za odklepanje in zagon Passata.

Med pogoni izpostavljajo različico Passat GTE s priključno-hibridnim pogonom, ki ima odslej znatno večji električni doseg, po kriterijih novega ciklusa WLTP približno 55 kilometrov. Hkrati se Passat GTE s kombinacijo elektromotorja in učinkovitega turbobencinskega motorja (sistemska moč 160 kW/218 KM) ponaša z lastnostmi udobnega in varnega vozila za dolge relacije. Vsi drugi agregati TSI in TDI izpolnjujejo izpušni standard Euro 6d-Temp. Sicer pa so vse izvedbe novega Passata – bencinske in dizelske – opremljene s filtrom za trdne delce. (mpo/foto Volkswagen)

Delite