Novo življenje baterije – v rikši

Nemško-indijsko zagonsko podjetje Nunam je predstavilo električne rikše, ki jih napajajo izrabljene baterije, vzete iz testnih vozil Audi e-tron. Cilj projekta je raziskati, kako je mogoče baterije iz električnih avtomobilov ponovno uporabiti. Po drugi strani pa želijo na ta način okrepiti zaposlitvene možnosti za ženske, zlasti v Indiji; za prevoz svojega blaga bodo dobile e-rikše.

E-rikše, ki jih poganjajo odslužene baterije, bodo prihodnje leto pričele uporabljati tri indijske ženske, ki bodo na ta način lahko svoje blago prepeljale na trg. “Stare baterije so še vedno izjemno zmogljive,” pravi soustanovitelj Nunama Prodip Chatterjee. “Ob ustrezni uporabi imajo lahko baterije za drugo življenjsko dobo velik vpliv, saj pomagajo ljudem v težkih življenjskih situacijah zaslužiti dohodek in pridobiti ekonomsko neodvisnost – vse na trajnostni način.”

Ker vozniki rikš v Indiji ne potujejo niti hitro niti daleč, se zdi takšna ponovna uporaba litij-ionskih baterij odlična ideja. Zamisel o električnih rikšah sicer ni nova, vendar pa so baterije, ki jih uporabljajo konvencionalne e-rikše, svinčeno kislinske in imajo zato razmeroma kratko življenjsko dobo. Kot prednost pa omenjajo tudi polnjenje baterij, in sicer se rikše podjetja Nunam polnijo z energijo iz solarnih polnilnih postaj. Sončni paneli so nameščeni na strehah prostorov lokalnega partnerja. Podnevi sončna svetloba polni baterijo e-tron, ki deluje kot vmesna enota za shranjevanje, zvečer pa se moč prenese na rikše. E-rikše so tako lahko v uporabi ves dan, polnjenje pa poteka zvečer in ponoči. V Indiji, kjer sonce sije vse leto, je namestitev sončnih kolektorjev na streho preprosta rešitev. (pfi/foto Audi)

Delite