Obnovljeni Fiat 15 TER ima 110 let

Kobariški gasilci so takoj po drugi svetovni vojni (leta 1946) dobili v uporabo Fiata 15 TER, ki so ga ljubkovalno poimenovali »Kadorna«.

Že takrat je bil star 35 let, zato je v operativni uporabi ostal le do leta 1956. Potem ga niso prodali ali odpisali, ampak so ga obdržali kot starodobnika ter ves čas skrbeli, da je bil v voznem stanju. Zato ne preseneča, da je postal njihova maskota.

Vozilo poganja 4,4-litrski bencinski vodno hlajeni štiritaktni štirivaljni motor. Moč (26 kW / 36 KM pri 1.600 vrt/min) do zadnje osi prenaša 4-stopenjski nesinhronizirani menjalnik. Pogonski sklop tega stoletnika požene do 50 km/h. Kljub veliki skrbi in rednem vzdrževanju pa so leta storila svoje in lani so se odločili, da je čas za celovito restavracijo.

Kobariški gasilci sami ne bi mogli zagotoviti potrebnih sredstev za obnovo, zato je 85-odstotno financiranje omogočil Posoški razvojni center skozi program INTERREG V-A Italija-Slovenija v sklopu projekta WALKofPEACE, 15 odstotkov pa Občina Kobarid.

Dela so na razpisu pridobili v trboveljskem podjetju EKOEN Avto, kjer obnavljajo večinoma prestižna športna vozila. Sprejeli so nov izziv in pogodbene obveznosti v celoti izpolnili – še kaj več so postorili. Naš novinar, Emil Šterbenk, je restavratorje obiskal 11. avgusta, dan preden so mali kamion odpeljali nazaj v Kobarid. Potem so ga gasilci povabili na generalko pred uradnim zaključkom projekta in mu celo dovolili odpeljati krog po Kobaridu, kar je z velikim veseljem sprejel.

V oktobrski številki revije Mehanik in voznik lahko preberete več tudi o vtisih z vožnje. Ob slikah pa je na voljo tudi kratek video o tem posebnem vozilu. (emi/foto emi, M. Kurent, PGD Kobarid) 

Delite