Odklepanje in zagon s pametnim telefonom

V transportni panogi se vselej mudi. Pri Boschu so zato prišli na idejo, kako bi lahko z novim sistemom upravljanja ključev pomagali prihraniti čas voznikom tovornjakov.

Podjetje Bosch je že pred časom predstavilo avtomobilski ključ za osebna vozila, ki deluje s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu. Zdaj želijo s to tehnologijo vožnjo olajšati tudi voznikom tovornih vozil.

Podobno, kot velja pri siceršnjih sistemih za zagon brez ključa, vozilo prepozna mobilnik preko njegovega signala, odpre vrata in sprosti gumb za zagon. In kaj, če je baterija v mobilniku prazna? V prihodnosti naj bi rešili tudi to težavo, pri čemer jim je v veliko pomoč tehnologija NFC.

Prednost nove tehnologije je preprost digitalni prenos ključne kode: na ta način lahko odpremniki v špediciji upravljajo in distribuirajo vožnje s klikom miške. Vozniki ne potrebujejo več fizičnega ključa, temveč zgolj svoj mobilni telefon. Enostaven pa je tudi preklic dovoljenja za vožnjo.

Kot so napovedali pri Boschu, bo takšen ključ za osebna vozila na voljo leta 2020. Kdaj jih bodo lahko uporabljali vozniki gospodarskih vozil, za zdaj še niso razkrili. Novo tehnologijo bodo premierno predstavili na sejmu gospodarskih vozil IAA v Hannovru, ki bo potekal od 20. do 27. septembra. (pfi/foto Bosch)

Pametni telefoni lahko močno poenostavijo upravljanje z večjimi voznimi parki in različnimi vozniki.
Delite