Opel Astra pripeljala do šeste generacije

Prvi september je bil prvi uradni delovni dan za novega Oplovega izvršnega direktorja, pa tudi dan za premiero ključnega Oplovega modela. Uwe Hochgeschurtz je namreč predstavil šesto generacijo nove Opel Astre.

»Fantastičen avto! Nova Astra bo odprla vznemirljivo novo poglavje v zgodovini Oplovih kompaktnih modelov. To bo prvič, da bomo ponudili različico priključnega hibrida in električno različico istega modela. Prepričan sem, da bosta nova Astra in Astra–e naredili močan vtis in pritegnili veliko novih kupcev,« je na premieri med drugim poudaril Uwe Hochgeschurtz.

Uwe Hochgeschurtz, Opel Automobile GmbH

Zaenkrat le v petvratni izvedbi
Opel je od premiere Astre leta 1991 prodal skoraj 15 milijonov primerkov in nova, šesta generacija Astre pa nosi novi oblikovalski podpis blagovne znamke Opel. Po zagotovilih konstruktorjev je dinamična kot še nikoli prej, s sodobnimi in zmogljivimi motorji. Najšibkejši v ponudbi zmore 81 Kw/110 KM, najzmogljivejši pa 165 Kw/225 KM.

Astra se za zdaj predstavlja v športni, petvratni različici, z nizko spuščenim videzom in je prostornejša od predhodnice. Trenutnim trednom sledi tudi notranjost, s čisto, digitalno armaturno plošča – »Pure Panel« -, kjer lahko voznik in potniki novo Astro upravljajo preko širokih zaslonov na dotik.

Tri desetletja uspešnice in obraza blagovne znamke
Po besedah predstavnikov izdelovalca se je tradicija modela dejansko začela že pred 85 leti, ko je Opel – kot prvi nemški proizvajalec kompaktnih avtomobilov – leta 1936 na trg lansiral cenovno dostopen in družinam prijazen kompaktni avtomobil – Opel Kadett.

Trg kompaktnih avtomobilov se je, posebej po drugi svetovni vojni, tako močno razvil, da je Opel leta 1962 zgradil popolnoma nov proizvodni obrat v Bochumu, posebej za izdelovanje avtomobilov Kadett. Vsaka nova generacija je prinesla več inovacij, kot so vodno hlajeni štirivaljni motor pri Kadettu A (1962), aerodinamična karoserija Kadetta E (1984) ali prilagodljiva prednja luč (AFL) Astre H ( 2004).

Kot model je Astra doživela premiero leta 1991, v duhu časa zgodovinskih sprememb. Kupcem se je po prepričanju izdelovalca priljubila tudi s podobo in visoko stopnjo recikliranih materialov. Astra F, med letoma 1991 in 1997 so jih izdelali kar 4,13 milijona, pa ostaja najbolj prodajana različica modela, ki so ga uspešno nadgrajevali do najnovejše generacije.

Na predstavitvi so, morda tudi zaradi želje po tem, da kupci Astre ne bi primerjali s francoskimi sorodniki, zelo poudarjali, da je bila nova Astra zasnovana in razvita na Oplovem sedežu v Russelsheimu, kjer se bo proizvodnja začela to jesen. V Slovenijo pa prihaja nova Astra v začetku leta 2022 in takrat bodo znane tudi cene za slovenski trg. (mkr/foto Opel)

Delite