Opel Crossland X: Vsestranski multipraktik

Opel se lahko pohvali z bogato tradicijo vsestransko uporabnih modelov, med katerimi so nekateri dobesedno zaznamovali čas, drugi pa zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ostali zapisani le v spominu kroga zadovoljnih uporabnikov. Crossland X ima dovolj lastnosti, da se uvrsti med prve, vsaj kar zadeva zgodovino Oplovih modelov, saj je vsestransko uporaben avtomobil, ki se dobro znajde v zelo različnih vlogah.

Z dolžino 4.212 milimetrov, širino (z ogledali) 1.976 in višino 1.605 milimetrov se uvršča med dimenzijsko obvladljive avtomobile, s katerimi tudi prebijanje skozi mestno gnečo ni zelo stresno početje. Hkrati pa sta potniška kabina in prtljažnik prilagojena tudi zahtevam in pričakovanjem družinskih uporabnikov.

Slednji bodo gotovo cenili deljivo vzdolžno pomično zadnjo klop, s katero je mogoče uravnavati prostor, namenjen nogam sopotnikov zadaj in prostornino prtljažnika od 410 do 520 litrov. Pohvaliti je mogoče tudi višji položaj sedenja sopotnikov zadaj in veliko prostora nad glavami, saj so se pri Crosslandu X oblikovalci odločili za zmeren padec strehe proti bolj pokončno postavljenemu zadku, ki pri dvobarvni karoseriji vsaj na pogled deluje nižje in bolj dinamično.

Crossland X sicer ne poskuša biti dinamični »športnik« za družinske očete, toda 1,6-litrski motor CDTI z močjo 88 kilovatov (120 KM) uspešno zagotavlja dobro mero dinamike, predvsem tiste, ki si jo z družino v avtomobilu zaželite, ko je treba v prometni konici speljati na prednostno cesto ali pa prehiteti kakšno izrazito prepočasno »mobilno oviro«.

Pohvalo si zasluži tudi urejenost potniške kabine, še posebej sodobno zasnovana armatura, ki je izgubila del nekoč tradicionalne zasičenosti s stikali, obenem pa ohranila dober kompromis razmerja med analognim in digitalnim upravljanjem običajnih pa tudi naprednih asistenčnih sistemov, ki jih v ponudbi, na zadovoljstvo zahtevnejših kupcev, ne manjka. (mkr/foto mkr))

Crossland X lahko po zaslugi svoje vsestranskosti zajame širok krog kupcev, kar pa ne bi bilo mogoče brez dokaj pestrega nabora kombinacij pogonskih agregatov in ravni opreme. Kupci si lahko izberejo zelo racionalne izvedbe s prvega dela cenovne lestvice ali pa Crosslandu X zagotovijo raven opreme, primerljivo s precej večjimi sorodniki.

Opel Crossland X* cena od 15.510 EUR * www.opel.si

 

Delite