Opel predstavlja novega Movana

Opel je objavil prve informacije in fotografije povsem novega Movano-e, prvega električnega vozila nemške znamke v segmentu velikih kombijev. Pri znamki, ki se je sedaj dokončno poslovila od modelov nastalih v sodelovanju z Renaultom in se pričakovano naslonila na modelske temelje skupine PSA, trdno verjamejo, da bo novi Movano zelo konkurenčna ponudba na trgu lahkih gospodarskih vozil.

Tudi nova generacija Movana, ki naj bi v prodajne salone pripeljala še pred koncem leta, predprodajo pa napovedujejo že za poletje, bo v skladu s pričakovanji kupcev lahkih gospodarskih vozil na voljo v številnih kombinacijah karoserijskih različic, velikosti, izvedb nosilnosti in ravni opreme. Najavljajo pa tudi sodobne, zmogljive in vzdržljive dizelske motorje ter električni pogonski sklop.

Pri prvih uradnih informacijah izpostavljajo prav električni model Movano-e, ki predstavlja novo opcijo za številne uporabnike. Električni pogonski sistem Oplovega novega e-LCV zagotavlja 90 kW (122 KM) in 260 Nm navora z največjo hitrostjo omejeno na 110 km / h. Glede na različico modela lahko stranke izbirajo med litij-ionskimi baterijami od 37 kWh do 70 kWh za dosege (odvisno od voznega profila in prevladujočih pogojev) do 117 oziroma 224 kilometrov v kombiniranem ciklu WLTP.

Akumulatorski baterijski sklop je vgrajen pod tovornim prostorom, tako da ne zmanjšuje uporabnosti, obenem pa dobro vpliva na stabilnost vozila. Zavorni sistem, ki povrne energijo nastalo pri zaviranju ali pojemanju, pa poveča učinkovitost uporabe.

Poleg elektičnega tudi dizelski pogon
Tistim, ki jim karakteristike električno gnanega Movana ne ustrezajo, pa bodo na voljo dizelski 2,2-litrski motorji z izvedbami moči od od 88 kW (120 KM) do 121 kW (165 KM). Navor sega od 300 njutonmetrov pri 1.500 vrt / min do 370 Nm pri 1.750 vrt / min. Pri pogonu na sprednja kolesa so vsi motorji v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom.

Kupci bodo lahko izbirali tudi med štirimi dolžinami (L1-4) in tremi višinami (H1-3) s prostornino od 8,0 do 17 kubičnih metrov. Največja nosilnost največje različice bo 2,1 tone.
Standardna kabina ima eno vrsto s tremi sedeži, druga vrsta opcijske kabine za posadko pa ponuja sedeže za dodatne štiri potnike. Movano bo na voljo tudi v izvedbah s podvozjem za različne nadgradnje v kombinaciji z enojno ali dvojno kabino.

Podrobnejših podatkov o ravneh opreme sicer še ni na voljo, najavljajo pa izdaten nabor sodobnih asistenčnih sistemov in popolno povezljivost, ki je v segmentu lahkih gospodarskih vozil čedalje pomembnejša. (mpo/foto Opel)

Delite