Opel Vivaro-e poganja elektrika

Vivaro-e je prvo popolnoma električno lahko gospodarsko vozilo nemškega proizvajalca vozil Opel. Na voljo bo v treh dolžinah in z različnimi karoserijskimi različicami.

Prihod prvih vozil na trg napovedujejo za konec tretjega kvartala 2020. Vivaro-e izdelujejo v isti tovarni in na isti proizvodni liniji kot različice z dizelskimi motorji.

Pri Oplu poudarjajo, da je Vivaro-e enako vsestranski in prilagodljiv kot katerikoli drug Vivaro, prav tako so primerljive njegove nosilnosti. S 1.275 kilogrami nosilnosti ponuja Vivaro-e skoraj takšno nosilnost kot dizelska različica, z največjo nosilnostjo 1.405 kilogramov. Poleg tega pa lahko vleče še prikolico s težo ene tone.

Kupci vozila Vivaro-e, ki ga poganja električni motor z močjo 100 kilovatov (136 KM) in ima navor 260 Nm, bodo lahko izbirali med dvema velikostima litij-ionskih baterij, s 75 kWh in dosegom do 330 km ali s 50 kWh in dosegom do 230 kilometrov, oba dosega veljata za preizkusni cikel WLTP.

Bateriji sta sestavljeni iz 18 ali 27 modulov. Baterijski sklop je tekočinsko hlajen preko istega tokokroga, ki skrbi tudi za klimatizacijo kabine, kar poveča njegovo učinkovitost in življenjsko dobo ter olajša njegovo vzdrževanje.

Ker je bila baterijsko električna različica načrtovana od vsega začetka, so baterije shranjene pod nakladalnim prostorom, tako da ne zmanjšujejo njegove uporabnosti.

Baterija, ki je nameščena pod nakladalnim prostorom, znižuje tudi težišče, kar pozitivno vpliva na krmiljenje in stabilnosti Vivara-e tudi pri polni obremenjenosti. (mpo/foto Opel)

Delite