Pet desetletij Porschejevega dirkalnika 917

Točno 12. marca 1969 je Porsche na salonu v Ženevi predstavil dirkalnik, ki je v petih desetletjih prerasel v legendo. Obnovljeni starodobnik bo po petih desetletjih od sredine maja dalje znova stal pod žarometi – tokrat v Porschejevem muzeju, kjer bodo ob okroglem jubileju razstavili prvi 917. Restavrirani dirkalnik bo na ogled v stanju, v kakršnem je bil ob prvi predstavitvi pred 50 leti. 917-001 je bil sicer po izdelavi deležen številnih sprememb.

»Naše pojmovanje avtentične obnove klasičnih vozil se je v preteklih desetih letih močno spremenilo,« je pojasnil Achim Stejskal, vodja Porschejevega muzeja. Pri restavriranju športnih avtomobilov iz zgodovinske zbirke podjetja Porsche si muzej močno prizadeva za ohranitev originalnih materialov in upošteva preteklost posameznih eksponatov.

Porsche 917-001 se je popolnoma obnovljen javnosti znova predstavil na sejmu Retro Classics.

Petindvajset primerkov za homologacijo
Zgodovina dirkalnika 917-001 kot testnega in promocijskega vozila 917-001 zaznamuje začetek edinstvene kariere dirkalnika 917. Kot športni avtomobil skupine 4, ki je bil zasnovan za osvojitev skupne zmage na dirki 24 ur Le Mansa ter za osvojitev naslova svetovnega prvaka med konstruktorji, je bil prvi od skupno 25 primerkov, potrebnih za pridobitev homologacije. Glavni konstruktor Hans Mezger pri tem ni bil odgovoren le za 12-valjni motor, pač pa za celotno vozilo.

Marca 1969 je bil 917-001 premierno predstavljen v Ženevi. Še istega leta se je dirkalnik na mednarodnem avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu predstavil z novim, belo-oranžnim lakiranjem. Pred tem je bil lakiran v beli barvi, imel pa je zelen sprednji in zadnji del. Ko je Porsche pozneje objavil, da bo tekmovalne aktivnosti prepustil ekipi J.W. Automotive Engineering pod vodstvom Britanca Johna Wyerja, je 917-001 znova postal promocijsko vozilo – tokrat v svetlomodri in oranžni, kar sta bili barvi sponzorja, ameriške naftne družbe Gulf.

Po prvi skupni zmagi na dirki 24 ur Le Mansa je bil 917-001 septembra 1970 predelan v kompaktno različico (KH), za krmilom katere sta sedela Hans Herrmann in Richard Attwood. V barvah zmagovalnega vozila Le Mansa in s startno številko 23 je 917-001 oktobra 1970 prevzela ekipa Porsche Salzburg.

Kar 25 primerkov so morali izdelati za homologacijo.

Dirkalnik 917-001 v prvotnem stanju iz leta 1969
Muzejski mehaniki, nekdanji tehniki in inženirji iz Zuffenhausna in Weissacha, zaposleni v zgodovinskem arhivu, in partnerska podjetja so več kot leto dni sodelovali pri projektu obnove prvega 917. Projekt je bil zaradi večkratnega spreminjanja dirkalnika, ki je nastopal v vlogah testnega in promocijskega vozila, od samega začetka naprej zelo zahteven. Poglavitni cilj sta predstavljali ohranitev in ponovna uporaba originalnih materialov – kjerkoli je bilo to mogoče in tehnično smiselno.

Restavriranje je primarno temeljilo na preverjanjih, s katerimi je bilo mogoče doreči, kateri karoserijski materiali so originalni in še vedno uporabni. Ta preverjanja so potekala na osnovi analize materialov ter primerjanja s konstrukcijskimi načrti in fotografijami. Nadvse zahtevna reprodukcija karoserijskih delov za sprednji in zadnji del dirkalnika je bila ob uporabi originalnih konstrukcijskih skic uspešno zaključena s pomočjo najsodobnejše 3D-tehnologije. Na osnovi originalne dokumentacije je nastal tudi aluminijasti cevni okvir za zadek dirkalnika. Natanko 50 let pozneje Porschejev muzej zdaj predstavlja 917-001 v prvotnem stanju iz leta 1969.

Sodobni pristopi k obnovi starodobnikov so še strožji kot nekoč.

Pionirska vloga na področju turbotehnologije
Zgodba o uspehu modela 917 je legendarna. Dirkalnik je že v svojem prvem tekmovalnem letu (1969) v avstrijskem kraju Zeltweg na 1.000-kilometrski dirki slavil prvo skupno zmago. Hans Herrmann in Richard Attwood sta leta 1970 osvojila nadvse zaželeno zmago v Le Mansu, kar je bil do takrat največji uspeh Porscheja v motošportu.

Leta 1971 sta za reprizo poskrbela Helmut Marko in Gijs van Lennep. S turboizvedbama 917/10 in 917/30 z več kot 1.000 KM, ki sta predstavljali nadgradnjo dirkalnika 917, sta v severnoameriški seriji CanAm kraljevala George Follmer (1972) in Mark Donohue (1973). Zmogljivi različici sta se izkazali za nepremagljivi tudi v evropski seriji Interserie. Turbotehnologija je v prilagojeni obliki nekoliko pozneje prešla v serijsko proizvodnjo in leta 1974 je ugledal luč sveta Porsche 911 Turbo.

Porsche 917 se je moral zaradi ameriškega pokrovitelja odeti v drugačne barve.

Posebna razstava v Porschejevem muzeju
Med 14. majem in 15. septembrom 2019 bo Porschejev muzej počastil 50. obletnico dirkalnika 917 v okviru obsežne posebne razstave z naslovom “50 Jahre 917 – Colours of Speed” (slov. “50 let dirkalnika 917 – barve hitrosti”). Skupno bo na ogled 14 eksponatov, med katerimi bo deset primerkov dirkalnika 917 s skupno 7.795 KM.

Poleg tega bo Porschejev muzej javnosti premierno razkril oblikovalsko študijo dirkalnika 917, ki predstavlja poklon prvima zmagovalcema Le Mansa v letu 1970. Rdeče-belo študijo je zasnovala majhna ekipa oblikovalcev in inženirjev. Ker Porsche vstopa v kategorijo LMP1 svetovnega vzdržljivostnega prvenstva (WEC) zveze FIA, bo avtomobil tudi v nadaljevanju ostal le oblikovalska študija.

Na posebni razstavi z najverjetneje največ konjskimi močmi vseh časov si bo mogoče ogledati tudi izbor plakatov z najrazličnejših dirk ter manjše tehnične eksponate. Založba Porschejevega muzeja Edition Porsche Museum bo poleg tega 14. maja izdala knjigo ob obletnici dirkalnika 917. (mpo/foto Porsche)

V Porschejevem muzeju bodo ob petdesetletnici predstavili tudi konceptno študijo 917.
Delite