Peugeot 208 bo iskal zahtevnejše kupce

Med zvezdami avtomobilskega salona bo tudi Peugeot 208, ki na evropske trge uradno prihaja jeseni; že od začetka bo na voljo z bencinskimi, dizelskimi in električnim motorjem.

Pri francoskem izdelovalcu poudarjajo, da je novi Peugeot 208 vključen v strategijo znamke za prehod v višji cenovni razred in se odlikuje po izklesanem dizajnu s pridihom mladosti in energičnosti. Poleg svoje inovativne oblikovne zasnove pa uvaja novosti tudi z novo generacijo voznikovega mesta i-Cockpit s tridimenzionalno instrumentno ploščo v višini oči in z naborom sistemov za pomoč, ki izhajajo iz višjih segmentov.

Skupna zasnova za različne pogone
Avtomobil je zasnovan na najnovejši generaciji konstrukcijske osnove skupine PSA, skupni modularni konstrukcijski osnovi (Common Modular Platform, s kratico CMP). Nova konstrukcijska osnova, ki je namenjena posebej za segmenta B in C, dopolnjuje platformo EMP2 (Efficient Modular Platform).

Kot pove že njeno ime, se konstrukcijska osnova CMP prilagaja raznim dimenzijam in tipom motorjev. Primerna je za razne vrste pogona, tako da se bodo bodoči kupci lahko sami odločili za vrsto pogona: notranje zgorevanje (bencin/dizel) ali električni pogon.

V sklopu prvih informacij predstavniki proizvajalca poudarjajo, da je bila osrednja skrb inženirjev skozi celotno razvojno fazo varčnost. Nova konstrukcijska osnova pomaga omejiti izpuste ogljikovega dioksida po zaslugi zmanjšane teže, izboljšane aerodinamičnosti, znižanega kotalnega upora ter optimizacije pogonskih sklopov.

Višja raven varnosti in udobja
Konstrukcijska osnova CMP pa ponuja tudi visoko stopnjo udobja in varnosti, izboljšano zvočno in toplotno udobje v notranjosti, znižane vibracije, razpoložljivost sistemov za pomoč pri vožnji, ki so na ravni visokih avtomobilskih segmentov.

Kupci bodo lahko izbirali med trivaljnimi bencinskimi motorji s prostornino 1,2 in močmi 75, 100 in 130 KM ter štirivaljnim 1,5-litrskim dizelskim motorjem z močjo 100 KM.

V različici e-208 pa bo vgrajen električni motor z močjo 100 kW (136 KM) in navorom 260 Nm, ki mu bo energijo zagotavljal akumulatorski sklop s 50 kWh, s katerim vozilo doseže tudi do 340 kilometrov avtonomije po homologacijskem globalno usklajenem preizkusnem postopku za osebna vozila in lahka gospodarska vozila WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures) in 450 kilometrov po novem evropskem voznem ciklu NEDC (New European Driving Cycle). (mpo/foto Peugeot)

Delite