Peugeot 9X8 začenja dirkaško kariero

Dva prototipna dirkalnika Peugeot 9X8 kategorije Le Mans Hypercar, bosta 10. julija 2022, skupaj z ekipo Peugeot TotalEnergies, uradno začela z dirkaško kariero v Monzi, na četrti preizkušnji svetovnega vzdržljivostnega prvenstva organizacije FIA.

Po uspešno zaključenem programu 905 (1990-1993 z bencinskim motorjem V10) in programu 908 (2007-2011 z motorjem V12 na dizelsko gorivo HDi FAP) se znamka Peugeot vrača na vzdržljivostna tekmovanja z vozilom na hibridni pogon, ki pooseblja njeno strategijo za elektrifikacijo. Celotna ekipa se že veseli prvega tekmovanja v upanju, da bo iz tega potegnila čim več znanja.

Legendarno dirkališče za novo poglavje
Monza velja za slavni italijanski tempelj hitrosti, kjer je aprila 2007 začel pisati svojo zgodbo Peugeot 908 z zmagovitim debijem v kategoriji LMP1 na dirki 1000 km Monze. Natanko na istem mestu se bo 10. julija 2022 vse začelo za Peugeot 9X8, ki bo v kategoriji Le Mans Hypercar nastopil na dirki 6 ur Monze.

Ekipa Peugeot Sport je pripravljena spisati novo poglavje svoje slavne zgodovine vzdržljivostnih dirk, ki bo sledilo poglavju o zmagovitih uspehih dirkalnikov 905 in 908.
Čeprav je najvišji cilj seveda zmaga, tako kot je to veljalo pri dirkalnikih 905 in 908, pa pri francoski avtomobilski znamki poudarjajo, da se ta športni program ne more primerjati z nobenim doslej, saj temelji na najbolj inovativnih delovnih postopkih in orodjih v zgodovini znamke, poleg tega pa predstavlja pomemben tehnološki izziv in poudarja predanost znamke Peugeot energetskemu prehodu.

Peugeot 9X8 predstavlja novo tehnološko poglavje v Peugeotovi športni zgodovini.

Leto in pol za razvoj
V zadnjem letu in pol je nastal dirkalnik Peugeot 9X8 in hkrati z njim tudi tekmovalna ekipa, ki sta sledila podrobnemu programu priprav in preizkusov tako na dirkališču kot tudi v delavnicah. Zdaj bosta svoje moči preizkusila na dirkališču vpričo drugih prototipov in ekip, ki imajo v tej disciplin že več izkušenj.

Preizkusi in simulacije bodo odstopili svoje mesto realnim razmeram na dirki. Na zaporednih dirkah pa bo možno zbrati številne informacije, na podlagi katerih bo še naprej potekal razvoj dirkalnika Peugeot 9X8 v prizadevanjih za zmogljivost in učinkovitost za dolgoročni cilj ekipe v sezoni 2023 in njeno udeležbo na dirki 24 ur Le Mansa. (mpo/foto Peugeot)

Ekipa se po pripravah in treningih odpravlja na delo v resničnem tekmovalnem okolju.

 

Delite