Peugeot e-Expert Hydrogen s pogonom na vodik

Peugeot je postal eden prvih proizvajalcev, ki je v svojo serijsko ponudbo vključil električno lahko gospodarsko vozilo s pogonom na vodikove gorivne celice (hydrogen fuel cell) Peugeot e-Expert Hydrogen. Z novim modelom, opremljenim z najsodobnejšimi tehnologijami za elektrifikacijo, znamka tako še naprej širi svojo paleto rešitev za mobilnost brez vsakršnih emisij.

Gorivna celica omogoča hitro polnjenje, ki odpira možnost intenzivni brez emisijski rabi, ki do sedaj ni bila možna z ostalimi razpoložljivimi tehnologijami: v zgolj treh minutah je možno v rezervoar napolniti toliko vodika, da lahko z njim prevozimo več sto kilometrov v zgolj električnem načinu. To pa je pomemben dejavnik, zaradi katerega se bo za električni pogon odločilo vse več novih uporabnikov.

Peugeot ima velike načrte na področju vodika
Vodik postaja najpomembnejši steber energetskega prehoda. Najavljeni so bili številni mednarodni projekti, zlasti v Evropi, po zaslugi številnih investicij pa se razvija tudi eko sistem. Evropska zveza za čisti vodik (European Clean Hydrogen Alliance) je investirala že 60 milijard evrov. Distribucijsko omrežje vodika je podprlo več vladnih načrtov, zato v Evropi nenehno narašča, znamka Peugeot pa tudi sodeluje neposredno z dobavitelji tovrstne energije, s katerimi pripravlja ugodne paketne ponudbe.

Znamka si je zastavila jasen cilj: brezkompromisno investirati v novo rešitev za mobilnost z ničnimi emisijami CO2 in zasesti vodilno mesto na področju vodikove mobilnosti. Gorivna celica, ki jo napaja vodik, se idealno odziva na vse strožje zahteve s področja brez emisijske mobilnosti: edina emisija pri vseh vrstah rabe (intenzivna, na dolgih razdaljah, hitra polnjenja, maksimalna dovoljena obremenitev) je čista voda, ki se v obliki pare odvaja skozi odvodno cev.

Peugeot e-Expert Hydrogen bo zanimiva možnost izbire za vse, ki si želijo električno vozilo z bolj “uporabnim” dosegom.

Kako deluje pogonski sklop vozila na vodik
Peugeot e-Expert Hydrogen je zasnovan na modularni večenergijski konstrukcijski osnovi EMP2 (Efficient Modular Platform) in ima 100-odstotno električni pogon, saj združuje dva vgrajena vira električne energije po zaslugi inovativnega in čistega sistema “mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric” skupine Stellantis. Sistem deluje kombinirano na baterijo, ki se polni prek električnega omrežja in na gorivno celico, ki jo napaja vodik, shranjen v jeklenkah v podu vozila. 

Peugeot je dobavo gorivnih celic na vodik zaupal podjetju Symbio, ki tovrstne celice proizvaja v svoji tovarni Vénissieux na obrobju Lyona. Gorivna celica je sestavljena iz več celic, ki so zložene druga vrh druge in ustvarjajo tok. S tovrstno razporeditvijo nastane “baterija”. V vsaki celici poteka kemijska reakcija med dvema elementoma, vodikom iz rezervoarja v vozilu in kisikom iz zraka v okolici. Baterijo sestavlja več celic, tako da lahko ustvari dovolj moči, ki je potrebna za pogon vozila z napajanjem električnega motorja. Rezervoarja pa sestavljajo tri jeklenke s prostornino 4,4 kg vodika pod tlakom 700 bar. Rezervoar se nahaja v zadnjem delu poda in ne ovira tovornega prostora vozila.

Gorivna celica je povezana z litij-insko akumulatorsko baterijo s kapaciteto 10,5 kWh, ki ustvari 90 kW moči. Nahaja se pod sedeži in v nekaterih fazah vožnje napaja tudi električni motor. Njegovo napajanje zagotavlja trifazni vgrajeni polnilnik z močjo 11 kW, ki se nahaja v motornem prostoru. Visokonapetostna baterija ima garancijo, ki velja 8 let ali 160.000 km.

Omenjena vira energije kombinirano napajata električni motor s stalnimi magneti z močjo 100 kW in posredujeta 260 Nm navora. Ta električni pogonski sklop je nameščen na prednji osi in je podoben kot pri vozilu Peugeot e-Expert (model z električno baterijo), ki izstopa zlasti zaradi menjalnika, ki je posebej prilagojen za obremenitve, značilne za gospodarska vozila.

Sistem «mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric» ima različne faze delovanja:
• Ob zagonu in pri nizki hitrosti: električni motor črpa moč, ki jo potrebuje za pogon, izključno iz visokonapetostne baterije.
• Pri stabilizirani hitrosti: energija se električnemu motorju posreduje neposredno iz gorivne celice.
• V fazah pospeševanja, prehitevanja ali na strmini: gorivna celica in visokonapetostna baterija združeno dovajata energijo električnemu motorju.
• Med fazami zaviranja in upočasnjevanja: električni motor polni visokonapetostno baterijo.

Kljub vgrajenim dodatnim rezervoarjem za vodik, to ne vpliva na prostornost tovornega dela.

Številne prednosti uporabe vodika
Tehnologija pogona z elektriko pridobljeno s pomočjo vodika prinaša kar nekaj pomembnih lastnosti oziroma prednosti.  Vozilo lahko vse razdalje premaga s 100-odstotno električno tehnologijo brez lokalnih izpustov ogljikovega dioksida, za več kot 400 kilometrov dosega je dovolj triminutno polnjenje vodika, delovanje motorja ne povzroča hrupa, vozno udobje je značilno za električna vozila, kar pomeni visok navor takoj po speljevanju iz zaustavljenega položaja, nič neprijetnih vonjav, nič tresljajev, nič prestavljanja.

Vozilo se kljub vgrajenim rezervoarjem za vodik ponaša z enako nakladalno površino kot dizelska izvedenka in električna baterijska izvedenka in zagotavlja do 6,10 m3 nakladalne prostornine, do 1100 kg dovoljene obremenitve in do 1000 kg vlečne zmogljivosti.

Tehnologija gorivnih celic poleg tega zagotavlja tudi več svobode pri izvajanju dejavnosti, saj omogoča večji doseg, kar je ključnega pomena, saj velika večina kompaktnih gospodarskih vozil obratuje v primestnih območjih in v gosto naseljenih mestnih središčih, kjer potrebe po brez emisijskih rešitvah vse bolj naraščajo. Obenem tovrstna vozila ohranjajo eno od glavnih funkcij lahkih gospodarskih vozil, prevoz velikih in težkih predmetov. (mpo/foto Peugeot)

Vodik se je pojavil na seznamu alternativnih goriv že pred časom, a sedaj dobiva nov zagon in več možnosti dejanske uvedbe v uporabo.

 

 

 

 

 

Delite