Po Luni bo vozil Lunar Cruiser

Lunarno vozilo, ki nastaja v okviru skupnega projekta japonske agencije za raziskovanje vesolja in Toyote, je dobilo uradno ime Lunar Cruiser.

Skupni projekt japonske agencije in industrijskega velikana so uradno predstavili že lani meseca marca, vendar so doslej vedno govorili le o lunarnem vozilu (FCEV – Fuel Cell Electric Vehicle) s pogonom na elektriko, ki jo bodo zagotavljale gorivne celice. Sedaj ima vozilo, ki ga skupaj razvijajo strokovnjaki agencije JAXA in podjetja Toyota Motor Corporation, prvič tudi svoje uradno lastno ime.

Znano ime za motivacijo
Lunar Cruiser seveda takoj zbudi misel na Toyotin uveljavljeni SUV Land Cruiser. Kot poudarjajo predstavniki razvojne ekipe je bil to tudi dejansko cilj. Znano zveneče ime naj bi bilo dodatna motivacija za sodelujoče pri razvoju in izdelavi prototipa vozila, zagotovilo pa naj bi tudi večjo prepoznavnost v javnosti.

Lunar Cruiser bo moral imeti vse ključne lastnosti robustnega Land Cruiserja, ki slednjemu pomagajo pri premagovanju zahtevnih terenov na Zemlji. Obenem pa se bo moral njegov vesoljski sorodnik soočiti s čisto posebnimi razmerami na površini Lune.

Prvi prototip že letos
Razvojna ekipa se ukvarja tako s prilagajanjem tehnologije električnega pogona in proizvodnje elektrike v gorivnih celicah, kot tudi zasnovo samega vozila, da bo čim uspešneje služil ekipi japonskih in tujih astronavtov. Prvi prototip naj bi začeli na Zemlji preizkušati že konec letošnjega leta. (mpo/foto Toyota)

 

Delite