Porsche 911 Dakar za pobege na brezpotja

Porsche je predstavil novo različico Porscheja 911, ki se spogleduje z ljubitelji pobegov na brezpotja. Tisto, kar pri Porscheju 911 Dakar takoj pritegne pozornost, je njegov odmik od tal: pri različici Dakar je za 50 milimetrov večji kot pri modelu 911 Carrera s športnim podvozjem.

Poleg tega lahko serijski sistem za dvig sprednji in zadnji del vozila dvigne za dodatnih 30 milimetrov. To pomeni, da odmik od tal in prevozni previsni kot dosegata nivo klasičnih SUV-jev. Sistem za dvig ni namenjen le za počasno premagovanje ovir, temveč je sestavni del na novo prilagojenega pod-voz¬¬ja. Nastavitev “visoki nivo” je na voljo do hitrosti 170 km/h za ambiciozno terensko vožnjo. Ko je ta hitrost presežena, se vozilo samodejno spusti nazaj na normalni nivo.

Športnemu terenskemu videzu pritičejo posebej razvite pnevmatike tipa Pirelli Scorpion All Terrain Plus, spredaj z dimenzijami 245/45 ZR 19 in zadaj z dimenzijami 295/40 ZR 20. Njihov grobi profil ima globino devet milimetrov, ojačane stranice in tekalne površine so sestavljene iz dveh plasti karkase. Zaradi tega je pnevmatika za Porsche 911 Dakar primerna tudi za zahtevne terenske razmere in ima visoko odpor-nost proti vrezom. Opcijsko so na voljo letne in zimske pnevmatike tipa Pirelli P Zero, ravno tako z dvema plastema karkase. Serijsko so nameščene terenske pnevmatike, ki tudi na asfaltu zagotavljajo dinamiko, značilno za športne avtomobile.

Suveren pogon na vseh podlagah
Trilitrski šestvaljni biturbomotor s 480 KM (353 kW) in največjim navorom 570 Nm zagotavlja suverene vozne zmogljivosti s pristnim in emocionalnim zvokom bokser motorja. Novi športni avtomobil iz mirovanja do 100 km/h pospeši v 3,4 sekunde, največja hitrost pa je zaradi terenskih pnevmatik omejena na 240 km/h.

Serijsko je motor kombiniran z 8-stopenjskim menjalnikom PDK in Porschejevim štirikolesnim pogonom. Poleg tega so del serijske opreme tudi krmiljenje zadnje preme, uležajenje motorja iz modela 911 GT3 in prečno stabiliziranje PDCC. Vzajemno delovanje vseh teh komponent omogoča, da je model 911 Dakar enako dinamičen na pesku in gramozu kot tudi na Severni zanki Nürburgringa. Za kar največjo terensko zmogljivost poskrbita tudi dva nova vozna načina, ki ju lahko izberete z vrtljivim stikalom na volanu.

Način Rally je primeren za neutrjene in neravne površine, pri čemer je pri štirikolesnem pogonu poudarek na zadnji premi. V načinu Offroad se avtomatsko aktivira visoki nivo. Ta način je zasnovan za čim večji oprijem na težavnem terenu in pesku. V obeh novih voznih načinih je mogoče vključiti tudi novo funkcijo Rally Launch Control, ki zagotavlja impresiven pospešek na neutrjeni podlagi in omogoča pribl. 20 odstotni zdrs koles.

Po želji s strešno košaro ali strešnim šotorom
Med značilnostmi modela 911 Dakar sta tudi na novo razvit, fiksni zadnji usmernik zraka iz lahkega CFRP in iz modela 911 GT3 prevzeti sprednji pokrov motorja z značilnimi zračnimi odprtinami, ravno tako iz CFRP. Poleg tega so serijsko na voljo značilno terenski detajli, kot so rdeče, iz kovanega aluminija izdelane vlečne zanke spredaj in zadaj, razširjena kolesna ohišja in pragovi ter zaščitni elementi iz legiranega jekla spredaj, zadaj in na pragovih. Stranske odprtine za zajemanje zraka na preoblikovanem sprednjem delu so pred udarci kamenja zaščitene z mrežami iz legiranega jekla.

Na strehi Porscheja 911 Dakar je zadaj viden 12-voltni električni priključek za napajanje žarometov opcijske strešne košare. Ta ima nosilnost 42 kilogramov in zlahka sprejme značilne rally pripomočke, kot so kanistri za bencin in vodo, zložljiva lopata in reševalne deske. Za model 911 Dakar je na voljo tudi strešni šotor.

V notranjosti 911 Dakar svoje športne ambicije poudarja s serijskima školjkastima sprednjima sedežema in odsotnostjo zadnjih sedežev. Lahka stekla in lahki akumulator še dodatno zmanjšujejo maso vozila, tako da je Porsche 911 Dakar s 1.605 kilogrami le deset kilogramov težji od modela 911 Carrera 4 GTS z menjalnikom PDK.

Jasna razpoznavna značilnost notranjosti modela Dakar je serijsko oblazinjenje Racetex z okrasnimi šivi v senčno zeleni barvi, ki je ekskluzivno za model 911 Dakar na voljo tudi kot kovinska barva zunanjega laka. Paket Rally Sport je opcijsko na voljo z varnostnim lokom, 6-točkovnima varnostnima pasovoma in gasilnim aparatom.

Paket Rally Design za videz zmagovalnega vozila z rallyja Dakar 1984
Ključni element opcijskega paketa Rally Design iz manufakture Porsche Exclusive je dvobarvno lakiranje v beli/encijanovo modri kovinski barvi. Porsche je prvič za serijski avto uporabil kombinacijo dvobarvnega lakiranja in dekorativnih folij. Za bok vozila lahko kupci izberejo individualno startno številko med “0” in “999”.

Poleg rdečih in zlatih rally črt ima 911 Dakar s paketom Rally Design, katerega videz temelji na zmagovalnem vozilu z rallyja Pariz–Dakar 1984, na vratih tudi napis “Roughroads”. Izraz je zaščiten kot blagovna znamka in odraža koncept vozila 911 Dakar ter njegovo primernost za terensko vožnjo. Belo lakirana platišča in (za razliko od serijskega vozila) rdeč pas zadnjih luči zaokrožajo svojstveno podobo. V notranjosti najdemo še nekaj posebnosti: razširjeno oblazinjene Racetex in v usnje oblečene elemente ter varnostne pasove in poudarke v srebrnomodri barvi. (mpo/foto Porsche)

 

Delite