Porsche 911 GT2 RS MR ima nov rekord na Nürburgringu

Porsche je v sodelovanju s podjetjem Manthey-Racing na Severni zanki Nürburgringa dosegel nov rekord. Porsche GT2 RS MR z močjo 515 kW (700 KM) je 20,6 km dolgo progo prevozil v 6:40,3 minute.

Tako hitro ni Zelenega pekla prevozilo še nobeno vozilo s cestno homologacijo. Za volanom avtomobila, ki so ga Porschejevi inženirji in strokovnjaki podjetja Manthey-Racing posebej prilagodili Severni zanki, je sedel Lars Kern, Porschejev testni voznik, ki je že septembra 2017 s serijskim Porschejem 911 GT2 RS dosegel rekordni čas kroga.

»Ves dan smo opazovali vreme in natančno proučili, ali je taka vožnja sploh mogoča. V dežju ali na le malo vlažni stezi ne bi nikoli tvegali,« je po doseženem rekordu povedal Frank-Steffen Walliser, vodja oddelka za motošport in vozila GT pri Porscheju.

Porsche 911 GT2 RS je bil opremljen z novo garnituro za boljše zmogljivosti podjetja Manthey-Racing, ki jo je dopolnjevala nastavitev prilagojena značilnostim steze na Severni zanki Nürburgringa. Walliser ob tem poudarja: »V okviru te testne vožnje smo hoteli še enkrat oceniti potencial. Rezultat je vsekakor vreden pozornosti. To je fantastičen čas. Je še en dokaz več, kakšne zmožnosti ima ta športni avtomobil.«

Porsche GT2 RS je na trg prišel leta 2017 kot najmočnejši in najhitrejši 911 vseh časov. V preteklih mesecih so Porschejevi inženirji uporabili svoje znanje, ki so ga pridobili z razvojem obeh dirkalnikov 911 RSR in 911 GT3 R, ter izkušnje Manthey-Racinga s številnih dirkalnih preizkušenj na Severni zanki Nürburgringa. Načrtne modifikacije so med drugim obsegale podvozje in aerodinamiko. Tehniki pa so se ves čas osredotočali na možnost ceste uporabe.

V jesenskih, a suhih pogojih je Lars Kern veliki potencial Porscheja 911 GT2 RS MR realiziral z rekordno vožnjo. Edina modifikacija v primerjavi z različico GT2 RS MR, ki jo je že mogoče naročiti pri Manthey-Racingu za dogodke clubsport in trackdays, je bil voznikov sedež. V testnem vozilu so zaradi varnostnih razlogov uporabili dirkalni školjkasti sedež.

Porsche GT2 RS
Najmočnejši in najhitrejši Porsche 911 se je svetovni javnosti predstavil junija 2017 v britanskem Goodwoodu. 3,8-litrski motor razvije moč 515 kW (700 KM) in doseže navor 750 Nm. Končna hitrost športnega vozila s pogonom na zadnji kolesi znaša 340 km/h. Lahki dvosedežnik z maso 1.470 kg od 0 do 100 km/h pospeši v le 2,8 sekunde.

Septembra je Porsche v okviru prireditve Rennsport Reunion VI na kalifornijskem dirkališču Laguna Seca (ZDA) predstavil novi Porsche 935, ki temelji na najsodobnejši tehnologiji vozila 911 GT2 RS. Ekskluzivno vozilo, zasnovano za uporabo na dogodkih trackdays, bo na voljo naslednje leto v omejeni seriji 77 primerkov.

Manthey-Racing
Podjetje Manthey-Racing, ki ima sedež v Meuspathu ob Nürburgringu, vodita brata Nicolas in Martin Raeder. 51 odstotkov podjetja ima v lasti družba Porsche AG. Manthey-Racing strankam med drugim nudi servisne storitve, pakete nadomestnih delov in udeležbo na dirkah.

Ekipa iz pokrajine Eifel je s šestimi skupnimi zmagami na 24-urnih dirkah na Nürburgringu rekorder dirke. Ekipa iz Meuspatha za Porsche med drugim skrbi za nastope dveh modelov 911 RSR na svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu FIA (WEC). V okviru tega prvenstva je Porsche junija 2018 osvojil razredno zmago v Le Mansu. Ekipa Porsche GT trenutno vodi v skupni razvrstitvi prvenstva WEC. (mpo/foto Porsche)

 

 

Delite