Porsche in Rimac v razvojnem partnerstvu

Porsche je prevzel deset odstotkov hrvaškega tehnološkega podjetja Rimac Automobili, ki je specializirano za športne avtomobile.

Rimac Automobili razvija in proizvaja komponente za električno mobilnost ter sámo izdeluje električne superšportne avtomobile. Porsche pa se je v okviru svoje električne ofenzive odločil za razvojno partnerstvo s hrvaškim podjetjem, ki si je v zadnjih letih hitro ustvarilo ugled na področju razvoja električnih superšportnikov.

Ustanovitelj Mate Rimac je leta 2009 v garaži začel uresničevati svojo vizijo o hitrem športnem avtomobilu na električni pogon ter s prvimi izdelki kmalu pritegnil pozornost javnosti in stroke.

Specialist za električne superšportnike
Na ženevskem avtomobilskem salonu marca letos pa je predstavil svoj najnovejši električni model C Two. Dvosedežnik po zaslugi motorja s skoraj 2.000 KM doseže končno hitrost 412 kilometrov na uro. Njegov doseg znaša 650 kilometrov (po kriterijih NEVC). Z 250-kilovatnim hitrim polnilnim sistemom se lahko baterija v pol ure napolni na 80 odstotkov kapacitete. Podjetje poleg tega razvija in proizvaja električne visokozmogljive pogone in baterijske sisteme.

»Z razvojem dvosedežnih superšportnih avtomobilov na izključno električni pogon, kot sta Concept One in C Two, ter inovativnimi avtomobilskimi komponentami je Rimac na impresiven način dokazal svoje kompetence na področju električne mobilnosti,« je povedal Lutz Meschke, podpredsednik uprave in direktor za področje financ in IT pri Porscheju: »Zamisli in pristopi mladega podjetja se nam zdijo zelo obetavni, zato z Rimacem načrtujemo tesno sodelovanje v obliki razvojnega partnerstva.«

Izdelovanje komponent za velike proizvajalce
Hitrorastoče podjetje s sedežem v Zagrebu skupno zaposluje skoraj 400 ljudi. Rimac se osredotoča predvsem na baterijsko tehnologijo v visokonapetostnem območju, na baterijski pogon in na razvoj digitalnih vmesnikov med človekom in strojem (HMI). Poleg tega je Rimac dejaven tudi pri razvoju in proizvodnji električnih koles. Ta del posla so leta 2013 prenesli na hčerinsko podjetje Greyp Bikes.

»Partnerstvo s Porschejem je za podjetje Rimac izjemno pomemben korak. Naš strateški cilj je, da bi velikim avtomobilskim proizvajalcem v prihodnosti dobavljali module in sisteme za področja elektrifikacije, povezljivosti in asistenčnih sistemov še v večjem obsegu kot doslej,« pa je ob najavi strateškega povezovanja s Porschejem poudaril direktor Mate Rimac. (mkr/foto Porsche, Rimac Automobili)

Oliver Blume, predsednik upravnega odbora Porsche AG, Mate Rimac, ustanovitelj in direktor Rimac Automobili
Delite