Porsche uradno vstopa v prvenstvo Formule E

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je sprejela Porschejevo prijavo za mesto med proizvajalci na prvenstvu Formule E. Tovarniška ekipa v Weissachu pa nadaljuje z razvojem električnega pogonskega sklopa za pridobitev homologacije. Porsche je namreč julija 2017 naznanil, da želi znamka konec leta 2019 nastopiti v šesti sezoni svetovne tekmovalne serije vozil na izključno električni pogon.

Pri Porscheju poudarjajo, da so možnosti in zmogljivost električnih pogonov pri ugledni znamki osrednja tema že dlje časa. Rezultate lastnega razvoja pa želijo preizkusiti tudi na dirkališčih in se pomeriti s tekmeci. Prvo vozilo, v katerem bodo preizkusili lasten pogonski sklop, bo nared v začetku leta 2019.

Formula E bo poskrbela za šasijo vozila in za enotno baterijo, medtem ko bodo vsi elementi pogona plod lastnega razvoja. To Porscheju omogoča, da pri razvoju ključnih tehnologij ubere svojo pot. Sem spadajo elektromotor, pretvornik, sistem za elektronsko zaviranje (brake-by-wire), menjalnik, diferencial, pogonski gredi, nosilna struktura in deli podvozja na zadnji premi kot tudi hladilni sistem ter krmilnik.

Energetska učinkovitost pogonskega sklopa v konkurenci s številnimi priznanimi proizvajalci avtomobilov igra odločilno vlogo in je pomembna za razvoj serijskih vozil na električni pogon.

Porschejev vstop v Formulo E bo leta 2019 sovpadal z začetkom prodaje serijske različice konceptne študije Mission E. Kot prvi Porsche z izključno električnim pogonom bo to vozilo najbolj športno in tehnološko napredno v svojem segmentu. Do konca leta 2022 bo Porsche v električno mobilnost investiral več kot šest milijard evrov. (mkr/foto Porsche)

Delite