Povprečna starost osebnih vozil v Evropi iz leta v leto višja

Vse boljša odpornost na korozijo in vse boljša kakovost sestavnih delov – sta to razloga, zakaj je povprečna starost osebnih vozil na stari celini vse višja?

Povprečna starost avtomobilov v Evropi se vsako leto viša; po najnovejših podatkih Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov ACEA za leto 2016 je osebno vozilo v Evropi v povprečju staro enajst let. Še pred tremi leti je znašalo povprečje 10,4 leta.

Med posameznimi državami pa so seveda velike razlike. Medtem ko avtomobili na Poljskem v povprečju štejejo 17,4, v Romuniji 16,2 in na Portugalskem 12,8 leta, se po cestah razvitejših državah Evrope v povprečju vozijo novejša vozila. V Belgiji je tako povprečna starost osebnih avtomobilov 7,2 leta, na Danskem 8,4 in v Veliki Britaniji 8,7 leta. Podobno velja tudi za Nemčijo, kjer so bila osebna vozila leta 2016 v povprečju stara 9,4 leta.

In kaj kažejo podatki za Slovenijo? Po podatkih statističnega urada je bila leta 2016 povprečna starost osebnega avtomobila pri nas 9,9 leta, kar je bolje od evropskega povprečja. A tudi v Sloveniji se povprečna starost iz leta v leto viša. Kot kažejo podatki SURS-a, je Slovenec leta 2009 sedel za volanom vozila, ki je v povprečju štelo 8 let, leta 2001 pa le 6,9. (pfi, vir: SURS in ACEA)

Delite