Preizkusili smo: Renault Megane Grandtour GT

Renault ima dolgo tradicijo vpletenosti v vrsto dinamičnih avtomobilskih športov in seveda tudi »preoblačenja« krotkih osebnih vozil v bolj športno opravo za profesionalno uporabo na dirkalnih preizkušnjah ali vsakodnevno uporabo za amaterske športnike »po srcu«.

Glavni krojači omenjenega preoblačenja so seveda strokovnjaki oddelka Renault Sport, ki so poskrbeli tudi za plemenitenje najnovejše različice modela Megane Grandtour. Ocena njihovega dela bi se lahko tokrat preprosto glasila … odlično! Seveda je to gledano s stališča nekoga, ki takšno športno igračo uporablja vsak dan, ne le za zabavo v prostem času.

Preizkusni avto je namreč uspešno dokazal, da kljub športnemu značaju in bolj dinamični uglašenosti vozila, ki ga poganja 1,6-litrski dizelski štirivaljnik dCi z močjo 120 kilovatov (165 KM), ne postane neudoben, naporen in moteč ob vsakodnevni uporabi. Modra barva zunanjosti je bolj diskretna kot sicer tradicionalna športna rumena, nekaj podrobnosti na zunanjosti vozila pa kljub vsemu ne pušča dvoma o njegovi športni plemenitosti. 

Ta je izrazita tudi v potniški kabini, ne le zaradi oznak in nekaterih drugih dodatkov, ampak predvsem dveh športnih sedežev za voznika in sovoznika, ki pa nista utrujajoča tudi pri premagovanju daljših popotniških razdalj. Daljše poti lahko udobno prestanejo tudi sopotniki na zadnjih sedežih, prtljažnik pa zmore tudi nekaj več družinske »navlake«.

Seveda pa prej omenjena športno oblikovana sedeža nista vgrajena le zavoljo vidnega vtisa. Ko se pokaže priložnost in je mogoče varno aktivirati pravi značaj GT-ja, se na kakšnih ostrejših zavojih hitro pokaže, da visoke opore za telo tam niso zgolj zaradi vtisa, ampak predvsem učinka. (mkr)

 

Renault ponuja najcenejšo karavansko različico modela Megane že za 15.390 evrov, a ta gotovo ne nudi toliko zabave v vožnji kot različici GT z druge strani cenovne lestvice. Poleg dizelskega motorja je v Renaultovi ponudbi še različica z zmogljivejšim bencinskim motorjem.

Renault Megane Grandtour GT * od 26.290 EUR * www.renault.si

Delite