Prevozne storitve Chariot odslej tudi v Evropi

Po vstopu na različne trge v ZDA družba Chariot uvaja storitev z dnevnimi prevozi tudi v Londonu, kar bo olajšalo življenje v velikem mestu. Storitev je zasnovana za prebivalce območij, kjer javni prevoz ni preprosto dostopen, Chariot pa potnikom omogoča, da hitreje in udobneje opravijo prve in zadnje kilometre poti, ter jih poveže s prometnimi vozlišči in postajami podzemne železnice v okolici.

V Londonu so storitev zagnali pretekli teden, štiri Chariotove proge pa dopolnjujejo obstoječi mestni sistem javnega prometa. “Čeprav je v Londonu javni promet zelo razvit, je lahko za nekatere prebivalce pot na delo dan za dnem zelo naporna. Chariot je eden od načinov zagotavljanja zanesljivega, varnega in dostopnega prevoza,” pravi Sarah Jayne Williams, direktorica Fordovega oddelka za pametno mobilnost v Evropi.

Štiri londonske proge, ki so jih vzpostavili po podrobni analizi urbanih območij, bodo povezale prebivalce gosto poseljenih območij z obstoječim prometnim omrežjem. Proge bodo pomagale premostiti vrzeli v prevozu med nekaterimi hitro rastočimi soseskami in štirimi londonskimi prometnimi vozlišči: Clapham Junction, North Greenwich, Abbey Wood, Kennington, Vauxhall, in Battersea Park. Obenem bodo potnikom na poti v službo pomagale priti do postaj na progah Victoria Line, Northern Line in London Overground ter do državnih železnic (National Rail), pa tudi do rečne plovbe na Temzi in gondole žičnice Emirates Air Line.

Štiri proge bodo pomagale premostiti vrzeli v prevozu med nekaterimi soseskami in prometnimi vozlišči: Clapham Junction, North Greenwich, Abbey Wood, Kennington, Vauxhall, in Battersea Park.

Do 14. februarja bo storitev do zapolnitve kapacitet uporabnikom na voljo brezplačno z vnosom kode HELLOLDN pri plačilu. Pozneje bo z mesečno vozovnico posamezna vožnja stala od 1,60 funta (pribl. 1,80 evra), cena vožnje pri plačilu v vozilu pa bo znašala 2,40 funta (pribl. 2,75 evra).

V konicah bo 14 minibusov z varčno porabo zagotavljalo do šest prevozov na uro. 14-sedežni potniški kombiji bodo lahko uporabljali prometne pasove londonskih avtobusov, potnikom pa bodo na voljo wi-fi, hlajenje s klimatsko napravo in stropni predali za shranjevanje kovčkov ali torb za prenosne računalnike. Nekateri kombiji bodo že na začetku omogočali uporabo osebam na invalidskih vozičkih, profesionalni vozniki pa bodo posebej usposobljeni za pomoč potnikom s posebnimi potrebami, zagotavljajo pri Fordu.

Za dostop do Chariota je uporabnikom na voljo aplikacija za pametne telefone, ki jim omogoča tudi iskanje bližnjih prog in naslova najbližjega prometnega vozlišča. Aplikacija – s posebno pomočjo za uporabnike – nato določi najbližjo primerno točko za vstop. Potniki lahko rezervirajo sedež in sproti spremljajo napredovanje kombijev, ki vozijo od ponedeljka do petka v času prometnih konic.

Za dostop do Chariota je uporabnikom na voljo aplikacija za pametne telefone, ki jim omogoča tudi iskanje bližnjih prog in naslova najbližjega prometnega vozlišča.

London je šesto mesto s storitvami podjetja Chariot, ki v ZDA deluje v San Franciscu, New Yorku, Seattlu, Columbusu in Austinu. Storitev skupnih voženj ima potencial v sklopu ukrepov za zmanjšanje prometnih zastojev in izboljšanje kakovosti zraka ter omogoča odpravljanje vrzeli v transportnih sistemih in dopolnjuje možnosti za pot do službe in domov. Podjetje skupno vozi na 108 progah dnevno in načrtuje razširitev z zagotavljanjem storitev v dodatnih mestih v ZDA in drugod po svetu.

“Mesta po vsem svetu se soočajo s čedalje bolj zgoščenim prometom in okoljskimi problemi,” je povedala Marcy Klevorn, predsednica Fordovega oddelka za mobilnost. “Ford pomaga ublažiti te izzive z razvojem mobilnostnih rešitev – kot je Chariot –, ki odgovarjajo na zahteve vozačev na različnih lokacijah in jim z odpravljanjem vrzeli v transportnih sistemih pomagajo premagati še prve in zadnje kilometre na poti v službo in domov.” (pfi/foto Ford)

 

Delite