Pri Akrapoviču vozi motocikel robot

V podjetju Akrapovič so ponudbo najsodobnejših strojev in testirnih naprav razširili z novim visokotehnološkim dinamometrom za testiranje vzdržljivosti.

Naprava je namenjena nabiranju kilometrov v okviru posebnih programov, kar po besedah predstavnikov podjetja zagotavlja še boljše možnosti testiranja za napreden razvoj izpušnih sistemov.

Do zdaj so testiranja izpušnih sistemov za motocikle vključevala analizo vzdržljivosti na cesti in dirkalni stezi, z novo napravo pa lahko v podjetju izvajajo še več meritev v nadzorovanih pogojih. V novem prostoru lahko spremljajo različne parametre, kot so moč, protitlak in temperature.

V podjetju ob tem poudarjajo, da bodo kljub novi visokotehnološki pridobitvi nadaljevali s testiranji na cesti in dirkališču, saj cenijo vtise in povratne informacije resničnega voznika, ker lahko le tako ugotovijo, kakšne občutke pri uporabniku vzbuja posamezen izpušni sistem.

Samodejnost sistema z robotom namesto človeka
Popolnoma samostojen 200-kilovatni dinamometer za merjenje vzdržljivosti izpušnih sistemov motociklov ima samodejni sistem dovajanja goriva, zaradi česar motocikla ni treba ugašati, saj se gorivo dotaka med vožnjo. To omogoča daljša merjenja, na podlagi katerih lahko inženirji še podrobneje analizirajo vzdržljivost izpušnega sistema.

Motocikel »vozi« popolnoma avtomatizirani robot z aktuatorjem ročice plina. Aktuator je zasnovan in izdelan v podjetju Akrapovič. Na dinamometru je mogoče preizkušati motocikel pri različnih hitrostih in obremenitvah, opremljen pa je s popolnim naborom kamer in tipal ter številnimi naprednimi elementi, ki omogočajo najrazličnejše meritve vzdržljivosti, tudi pri hitrosti vetra do 200 km/h.

Med drugim ima dodan tudi sistem prezračevanja, ki v hladnih vremenskih pogojih odvečno toploto agregata motocikla uporablja za ogrevanje vstopnega zraka. Poleg tega dinamometer uporablja napreden 200-kilovatni elektromotor, ki električno energijo, ki nastane pri obremenitvi motocikla, vrača nazaj v sistem. S tem zagotavlja del energije, potrebne za delovanje sistema prezračevanja.

Napredni in inovativni dinamometer pomeni pomembno nadgradnjo na področju testiranja vzdržljivosti izpušnih sistemov za motocikle.

Nova storitev poleg nabora številnih drugih
V podjetju Akrapovič poudarjajo, da z novim dinamometrom partnerjem ponujajo popolnoma novo storitev, hkrati pa z njim utrjujejo vodilni položaj podjetja na področju izdelave visokozmogljivih izpušnih sistemov za motocikle in poudarjajo predanost stalnemu zagotavljanju najboljših rešitev strankam.

Novi sistem se pridružuje številnim dinamometrom, ki so v podjetju že na razpolago za avtomobilska in motociklistična testiranja, ter laboratoriju s certificiranim dinamometrom za motocikle za merjenje emisij izpušnih plinov in potrjevanje homologacij na podlagi teh emisij.

Tudi zaradi omenjene opreme so v podjetju prepričani, da so na čelu tehnološkega razvoja izpušnih sistemov, hkrati pa z napravami dokazujejo, da želijo na tem položaju ostati tudi v prihodnje. (mkr/foto Akrapovič)

 

Delite