Prvi samodejni konvoji s poklicnimi vozniki

Tovarniški vozniki izdelovalcev tovornjakov in opreme so med preizkusi tehnologije za vožnjo v konvojih tovornjakov že dokazali, da je izvedba mogoča. Sedaj pa je čas tudi za nabiranje vtisov in izkušenj poklicnih voznikov.

Proizvajalec tovornih vozil MAN se je prav v ta namen povezal z logističnim koncernom DB Schenker in znanstveniki inštituta za zdravstvene raziskave visoke šole Fresenius. MAN bo prispeval tovornjake, opremljene z napravami za vožnjo v koloni (Platoonu), vozila bodo »upravljali« Schenkerjevi poklicni vozniki, platooni bodo več mesecev vozili po avtocesti med Münchnom in Nürnbergom, ves čas pa bodo celotno raziskovalno operacijo spremljali znanstveniki omenjenega inštituta.

Doslej so bili za volani preizkusnih tovornjakov tovarniški vozniki, sedaj je čas za nabiranje vtisov poklicnih voznikov tovornjakov, ki jih bodo uporabljali v praksi.

Poklicne voznike ne bodo kar enostavno posadili v tovorna vozila in poslali na vožnjo v koloni, ampak jih bodo na takšno vožnjo najprej »pripravljali« na simulatorju, pridobivanje teoretičnih podlag pa je že steklo. Tovornjaki bodo v platoonu med obema mestoma začeli redno voziti aprila, na koncu preizkusa tudi vsak dan.

Odgovori na vprašanja, kako bodo poklicni vozniki sprejeli tak način vožnje, kako se bodo počutili v koloni, ko jim ne bo treba voziti, kako se bodo vključevali in izstopali iz kolone in podobno, bodo zelo dragoceni za nadaljnji razvoj tehnologij in celotnega koncepta takšne vožnje tovornjakov.

Več o platooningu lahko preberete v reviji Mehanik in voznik št. 139 (januar/februar 2018).

 

 

Delite